• 55

U ovom beogradskom naselju kvadrat doseže 1.300 evra: Od periferije do stambeno-poslovne celine

Masovnija gradnja u Žarkovu i drugim perifernim delovima grada kreće sedamdesetih i osamdesetih godina

  • 55
Naselje Žarkovo, panorama

Foto: Wikimedia/Dzindzer

Ako prođete nekim perifernim naseljima Beograda, primetićete da u njima još uvek ima "tragova" nekadašnjeg načina života, kada su ta naselja bila pusta, sastavljena isključivo od porodičnih kuća, bez visokih zgrada, marketa i butika.

Ipak, širenje grada dovelo je do toga da određena područja moraju biti izgrađena, odnosno postati urbanizovana naselja. Recimo, u Žarkovu, na mestu gde je danas poznati trgovinski lanac, na samom uglu ulica Ace Joksimovića i Trgovačke, nekada je bila niska, trošna kuća.

To "nekada" su osamdesete godine, koje mnogi dobro pamte. Tada je došlo do realizacije plana za proširenje ulica, budući da je bilo i više vozila. Žitelji Žarkova su tih godina prodavali zemlju i koliko-toliko profitirali, jer se javila pojačana potreba da baš tu nastanu stambene zgrade, svega 8,4 kilometra udaljene od centra Beograda.

Mada, svakako da reputacija naselja nije bila ni blizu današnjoj. Kvartovi na obodu grada još su bili u povoju i malo ko je mogao da nasluti njihov potencijal. Kako se Beograd širi, Žarkovo, Miljakovac ili Labudovo brdo, uskoro bi mogli biti "sredina" grada.

Ali, treba pomenuti da Žarkovo ni danas nije jedno od beogradskih naselja "na glasu", pa ipak, cena kvadrata stana u nekim delovima dostiže čak 1.300 evra. Na susednom Banovom brdo kvadrat je tradicionalno skup, i vredi do 2.000 evra.

Kada je reč o izdavanju stanova, i tu je primetan rast cena. Nekretnina od 50-ak kvadrata, u proseku se izdaje za 250 do 300 evra, a do pre nekoliko godina - bilo je moguće naći stan u ulici Ace Joksimovića (kojom ide autobus 50) za nekih 200 evra.

Banovo Brdo, Pere Todorovića

Banovo Brdo, Pere Todorovića / Printskrin: google.maps

Blizina Ade, dobar položaj, razvijen saobraćaj

U zavisnosti od same lokacije i uređenosti stana, isto tako je moguće naći stan u Žarkovu od 50 i 80 kvadrata, a da se izdaju po istoj ceni - od oko 300 evra.

Skok cena kvadrata u naseljima koja nisu bila tako popularna prethodnih godina, govori o tome koliko je potražnja u srpskoj prestonici pojačana. I kada pomislimo da je iskorišćen svaki pedalj, podignuta svaka zgrada, i da ima previše automobila u prosečnom naselju - doseli se još ljudi, a investitori imaju pune ruke posla.

Glavna ulica u Žarkovu, Trgovačka, vremenom je postala komercijalni centar tog dela, mada još "kaska" za Požeškom koja je na Banovom brdu. Ipak, poznati marketi, butici, saloni, pumpe, cvećare, pijaca, apoteke, kafići i restorani - sve je to dodatno uticalo na popularnost Žarkova.

Žarkovo se, inače, nalazi na opštini Čukarica i jedno je od najvećih naselja u našem glavnom gradu. Nekada je bilo posmatrano isključivo kao radnička periferija, ali se vremenom, zbog svoje pozicije i veličine, razvilo u modernu stambeno-poslovnu celinu.

Osim toga, Žarkovo od Ade Ciganlije i relativno novog tržnog centra deli svega nekoliko kilometara, i naselje je generalno dobro povezano sa svim delovima Beograda, što ga čini još atraktivnijim.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica Haubica

    narko-lova diže cenu kvadrata, klasično pranje love

  • Бонвиван

    Живим у блоку број 1 у Новом Београду преко пута општине Нови Београд стан има 42 квадрата све сређено цена 3250 евра по квадрату!!

  • Savo

    Na tom mestu u Žarkovu, gde je sada super market, je nekada bila poslastičarnica sa sladedom na točenje ispred objekta, koji sam ja kao dete kupovao po dolasku iz škole kući!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke