• 4
 ≫ 

"Što veći stan to bolje", piše u oglasu. Nisu vam rekli da to nije prednost, i da kvadrat može manje

 ≫ 

Radi se o trećem spratu bez lifta, ali u oglasu piše da je to mala mana

  • 4
stan Foto: Unsplash

Placevi i vikendice se u Srbiji i dalje prodaju po neverovatnim cenama. Potražnja je velika. S druge strane, u Beogradu je prodat najskuplji stan čija je cena po kvadratu skoro 8.800.

Čak 13 najskupljih stanova prodatih u poslednja tri meseca prošle godine nalazi se u Beogradu na vodi. Najskuplji od njih kupac je platio 8.754 evra po kvadratnom metru. Kraj 2020. godine obeležio je pad interesovanja za vikendice, dok je znatno povećana prodaja stanova, pokazuju podaci iz izveštaja Republičkog geodetskog zavoda.

Tražnja za stanovima u velikim gradovima, posebno u prestonici, dodatno je ojačala, što je doprinelo daljoj stabilizaciji tržišta nekretnina ali i novom blagom rastu cene. Novi podaci za mart pokazuju poskupljenje stanova na periferiji Beograda ali i po drugim velikim gradovima i to do čak 9 odsto za mesec dana.

Čini se da dobrom stanu i nije potreban oglas, ali ako ih prelistate, videćete da se vlasnici ipak dovijaju na razne načine da bi oglas bio zanimljiviji.

Jedan poslednji primer govori o tome kako je najbolje kupiti najveći stan, odnosno "što veći stan, to bolje", piše na oglasu. Stan koji se prodaje je na Medakoviću, i ceni se od skoro 1.000 evra po kvadratu.

- Ako se slažete sa naslovom, čast nam je da ponudimo uknjižen i prostran stan u Cvetanovoj ćupriji, nedaleko od Maxija i prevoza, a stan čak ima i svoje besplatno parking mesto - piše na ovom oglasu.

"Imate tri spavaće sobe da obezbedite svoju porodicu, a jedna spavaća soba je toliko velika da će Vas "razmaziti" svojim prostorom", navodi se dalje. Takođe, upozorava se da stanovi mogu biti skoro duplo skuplji po kvadratu, i to "ne previše daleko odavde".

A stanovi u ovom kraju se oglašavaju za stotine evra više po kvadratnom metru. Naravno, ako malo duže pratite kretanje na tržištu nekretina, za nekoliko stavki iz ovog oglasa tvrdili biste da prosto nisu tačne. 

Beograd, Medaković, crkva Svetog Jovana Vladimira Medaković/Printskirn: google.maps

Prvo, najbrže idu stanovi i najviše se prodaju oni do 54-50 kvadrata. Iako svaka porodica ili svaki pojedinac ima lične stavove i želje, možemo se saglasiti da se najviše traže manji stanovisa terasomna 1. ili 2. spratu, često i bez centralnog grejanja, zbog visokih cena Infostana.

Takođe, prosečan kupac stana u Beogradu bi da "prođe" što povoljnije, ali da bude zadovoljan. Mnogi ne žele periferiju grada, hoće dobru povezanost sa centrom, novogradnju.

Dalje, to što stan ima i parking mesto ne bi trebalo da se predstavlja kao luksuz, a dodatno, cene su skočile, pa se jednostavnom proverom može utvrdidi da više i nema sličnih stanova ispod te cene. S druge strane, i te kako ima stavki koje bi mogle da utiču na to da se ona spusti.

Inače, Cvetanova ćuprija spaja naselja Medaković 3 i Veliki Mokri Lug, a u nju je pre nekoliko godina uloženo oko 10 miliona evra, kako bi ispunjavala optimalne uslove za život građana. Dakle, kada su se stekli uslovi, počela je masovna novogradnja, jer su stanari ranije, kako kažu, "vodili decu i gurali kolica bežeći od kola". Nije bilo trotoara ni ivičnjaka.

Nije baš uži centar, ali se trolom stiže do Slavije za 20 minuta, iako kroz samo naselje ne prolazi klasičan autobus, već minibus na trasi Veliki Mokri Lug - Cvetanova ćuprija.

Prema aktuelnim oglasima, stan od četrdesetak metara kvadratnih u ovom beogradskom kvartu možete prodati za skoro 50.000 evra, uknjižen lux stan od 84 metara kvadratnih, sa parking mestom, košta oko 115.000 evra.

Dakle, cena po kvadratu uglavnom prelazi hiljadu evra: ide od 1.100 do 1.400 u proseku, mada se može naći i nekretnina za oko 800 evra po m2.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsija

    30. mart 2021 | 15:24

    Cvetanova cuprija su njive odnosno Mali Mokri Lug iznad Medakovica 3. Pretrpana gradnja. Nema kanalizaciju. Nije urbano. Pa i 1000 je previse za tako nesto

  • Goks

    30. mart 2021 | 15:11

    Za 20 minuta od Medakovica do Slavije i to trolom??? Daj bre ne lupajte gluposti

  • Never

    30. mart 2021 | 15:03

    Voleo bih da vidim taj ugovor.To mora da je prodao, muž, ženi ili rodjak, rodjaku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>