• 19

Svi traže vikendice za naredne dane, a 5 stvari diže im cenu: Ulaganje 600 €, zarada se vrati brzo

Gosti su spremni da plate, ali traže potpuni ugođaj, i posebno je navala u ovom periodu, pred Praznik rada

  • 19
kuća Foto: Pixabay

Ako imate kuću na selu ili u nekom manjem mestu, a ne koristite je ili ste je kupili u svrhu iznajmljivanja, onda ste primetili kako je lokalni turizam u Srbiji doživeo bum počev od prošlog proleća.

Doduše, bilo je i vlasnika koji su u tome videli dobru sezonsku zaradu, pa su svoje rodne kuće ustupali posetiocima, a oni su boravili kod rodbine ili prijatelja. Sve u svemu, od severa do juga naše zemlje, smeštajni kapaciteti su bili popunjeni dobar deo 2020, odnosno kada je okončano vanredno stanje.

Ono što je, međutim, sada izazov - jeste opremanje kuće. Konkurencija je sve veća, a rastu i apetiti/zahtevi turista, kako stranih tako i domaćih. Brz i stabilan internet, TV, frižider i šporet, peškiri i tome slično, više nisu jedini "detalji" na koje gosti obraćaju pažnju.

Spremni su da plate, ali traže potpuni ugođaj, i posebno je navala u ovom periodu, pred Praznik rada. Pisali smo i o tome kako možete da spojite dane od dva praznika. Naime, pravoslavni vernici imaće pet neradnih dana oko Uskrsa i 1. maja, i neće raditi od petka, 30. aprila, do utorka, 4. maja.

Za vlasnike nekretnina u ruralnim delovima Srbije izdvajamo 5 "detalja" koji čine razliku, odnosno motivišu goste da posete određenu vilu, u moru drugih, sličnih. Ove stvari na duže staze ne koštaju mnogo, a traju.

Roštilj

U poslednje vreme gotovo da nema vikendice za izdavanje koja nema roštilj, dok je bazen već skuplja investicija, ali diže cenu. Eventualno možete uložiti u manji bazen za decu, što uvek obraduje kako roditelje, tako i mališane. Konkretno roštilj je "sezonska investicija", odnosno koristi se na proleće i leto, ali traje godinama ako se pravilno koristi.

Prosečne cene idu od 6.000 do 14.000 dinara, ako želite malo bolji model.

Trambolina

Porodične kuće širom Srbije mogu se pohvaliti ovom zanimljivom spravom, koju u zavisnosti od dimenzija, samog dizajna, potpore i veličine - mogu koristiti i odrasli i deca. Dobra je zabava, posebno ako odete negde porodično na pet ili sedam dana, pa vam zafali ideja za zanimaciju.

Prosečna cena: 20.000 dinara, ali se nalazi na popustu, kao recimo u ovom periodu godine.

Ležaljke za sunčanje/baštenski nameštaj

Imajte na umu da onaj ko je zakupio vašu kuću na nekoliko dana, nije samo želeo da promeni mesto i pređe kilometražu, ali ni da sedi "u 4 zida". Prednost kuća u ruralnim delovima jesu dvorišta, uglavnom dovoljno velika za drveće i cveće, ali i za zanimacije poput roštilja, tramboline, pa i ležaljki, odnosno seta za sedenje (baštenske stolice i sto) i uživanje.

Niža cena za jednu ležaljku je 4.000 do 5.000 dinara, ako uzmete barem dve: to je do 10.000 dinara. Pristojne stolice za baštu možete naći za 2.000 (po komadu), dok sto košta od 3.000 do 5.000 dinara.

Ako uzmete jedan sto i četiri baštenske stolice, to je blizu 12.000 dinara ili 100 evra. Sveukupno, za ovaj luksuz treba izdvojiti dvadesetak hiljada ili malo više. Napomena: cene dosta variraju, zavisno od modela i materijala.

nameštaj Seoska idila / Foto: Pixabay

Prenosivi krevetac

Ovo je bitna stavka za roditelje s malom decom, koja će vaš kućni budžet "oštetiti" za 7.000 ili 8.000 dinara, a mnogo znači. Gotovo sve porodice danas podrazumevaju prenosivi krevetac, jer su neki vlasnici kuća i apartmana nametnuli taj "trend".

Svi znamo kako može izgledati porodično putovanje, čak i kada se ide većim autom.

Aparat za kafu

Trenutno je na akcijama mnogo ovakvih uređaja za "profesionalno" spremanje kafe, odnosno za espreso. Ispijanje kafe negde u prirodi je, inače, jedan od omiljenih rituala mnogih turista, a na ovaj način pokazujete da dodatno brinete o njima.

Dobar aparat možete naći po ceni od 8.000 do nekih 15.000 dinara. Ima i jeftinijih i, naravno, skupljih uređaja, ali i aparati u navedenom cenovnom rangu su zadovoljavajući.

Ukupan trošak: oko 600 evra. 

Jedno noćenje u ovako opremljenim kućama košta od 100 evra pa naviše. To znači da za šest noćenja možete "vratiti" uložene pare, uz odbitak za ostale troškove koje imate oko kuće, ali koji su generalno sitni na kratak rok.

Još jednom apelujemo na sve naše čitaoce da predstojeći odmor koriste u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, i da maksimalno smanje kontakte.

Video: Snežana sa sedam patuljaka, čika Ljuba sa mačkama i palma u saksiji: Srpska pećina koja krije blago

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    16. april 2021 | 21:15

    Kad prođe ovo ludilo sa koronom , Sve te vekendice biće u korovu do guše .....

  • Dusan

    16. april 2021 | 21:04

    Pravoslavni vernici ce imati 5 dana slobodnih... po toj kalkulaciji nema puno pravoslavaca u zemlji Srbiji...tako da znate ako ne budete imali 5 slobodnih dana onda niste pravoslavci... ispravite ako gresim!!!

  • MilosBJ

    17. april 2021 | 00:27

    Ja nasao smestaj na moru sa pogledom od million dolara za 30e po danu krajem juna, u Sokobanji mi traze 35e po danu sa pogledon na nista.. Ko je tu lud..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>