• 16

Od cerove šume do naselja za primer: Kako je gradnja sa planom iznedrila otmeno mesto za stanovanje?

Cena po kvadratu ide do 2.000, mada je neki prosek od 1.300 do 1.600 evra

  • 16
Beogradsko naselje Cerak vinogradi

Foto: Telegraf

Cer je vrsta visokog listopadnog drveta iz roda hrastova, po kojem je nazvano jedno beogradsko naselje - udaljeno oko 10,8 kilometara od centra, poznato po prelepom zelenilu i savršeno planiranoj gradnji.

Cerak vinogradi je prvo stambeno naselje u Srbiji, u celosti pod zaštitom države, kao kulturno dobro. Naselje pripada opštini Čukarica, a od atraktivnog Banovog brda deli ga malo više od 3 kilometra.

Iako i na susednom Vidikovcu (Rakovica) cene stanova u poslednje vreme skaču, i potražnja jača, Cerak vinogradi su, ipak, na posebnom glasu. Sama istorija stvaranja ovog dela Beograda čini ga specifičnim, i treba pomenuti da je Cerak vinogradi jedan od samo tri kvarta u Evropi sa statusom kulturnog dobra.

Ozbiljna arhitektonska postavka, i pažljivo planiranje svakog segmenta: od zelenila i snabdevenosti, do projektovanja mesta za zanatske radnje i pakring, pa do žardinjera i brige o porodičnim potrebama, doveli su do toga da "Cerak ne bude samo još jedno naselje u nizu".

Od Beograda do Njujorka

 

Tip gradnje kakav pronalazimo u Cerak vinogradima stručnjaci nazivaju vrhuncem arhitekture stanovanja, a muzej MoMa u Velikoj jabuci ga je pre izvesnog vremena uvrstio u svoju stalnu postavku. Ipak, do 1979. godine, sve je bilo potpuno drugačije.

Nekadašnji vinogradi postojali su samo u tragovima, a cerova šuma se svela na jedno drvo. Sve se promenilo kada je projekat pripao bračnom paru Darku i Mileniji Marušić i Nedeljku Borovnici, koji su posvećeno i danonoćno radili na izgradnji ove beogradske oaze, smeštene nadomak Košutnjaka i u blizini Ade Ciganlije.

Cerak vinogradi su nastajali godinama, a sve je funkcionisalo poput jedne složne zajednice: arhitekte i danas čuvaju crteže koje su im poklonila deca, dok su maštala o svojim budućim domovima, a poznati su i tzv. "zeleni hodnici", kojima koračate dok prolazite između zgrada.

Red zgrada, red zelenila

 

Ovde nema blokovske gradnje i pukog betona, Cerak vinogradi su prilagođeni modernom, ali i tradicionalnom načinu života: ljudima koji uživaju gajeći cveće u gradu, van buke i gužve, a opet, relativno brzo stižu do jezgra prestonice.

S druge strane, Cerak i okolna naselja su danas veoma dobro snabdevana, a o tome se mislilo i ranije, pre svega kada je reč o radnjama, vrtićima, školama. Naime, Cerak I i Cerak II čine četiri susedstva u okviru kojih su smešteni i javni objekti, podizani paralelno sa stambenim zgradama.

Gradilišni kamp imao je grejanje, menzu, podovi u barakama bili su olajisani. U njemu smo slavili Nove godine, rođendane, radili smo vikendima, jer kompleks je morao da bude završen brzo. Kroz prozor barake dodavali smo crteže i gledali kako oni postaju zidovi. Rušili smo kada se nije zidalo prema projektu - rekla je Milenija Marušić svojevremeno za list Politika.

Cena po kvadratu do 2.000 evra

 

U ovom delu vladaju nešto jače cene nego u okolnim naseljima. Jedan metar kvadratni u proseku je do 1.500/1.600 evra, mada cena ide i preko, zavisno od same ulice, tipa stana, uređenosti. Zapravo, trenutno se prodaje stan uknjižen na 28 m2 (plus 52 m2) za čak 65.000 evra, što znači da je cena po kvadratu oko 2.320 evra.

Poređenja radi, optimalni nivo cena na susednom Vidikovacu je 1.200 evra, pri čemu je moguće naći i nekretninu za 900/1.000 evra po kvadratu. Zanimljivo je da u Skojevskom naselju cene prilično variraju: od 1.000 do 1.700 evra, opet zavisno od ulice, položaja, spratnosti, kvadrature, uređenosti nekretnine.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mili

    26. april 2021 | 13:34

    Cerak je dobio status kulturnog dobra između ostalog i zbog ideje spajanja prirode i urbanog stanovanja i zabranjeno je parkiranje vozila unutar naselja, a realnost je takva da je znatan deo zelenih površina uništen i pretvoren u parkirališta.. Takođe, delovi zajedničkih zelenih površina su pretvoreni u privatna dvorišta. Malo, malo pa nestane vode, a u mnogim zgradama su zajedničke prostorije devastirane.

  • Danilo

    26. april 2021 | 13:10

    A zašto ne napišete da je to naselje gradila i finansirala tadašnja JNA i da su samo povlašćeni oficiri dobijali tu stanove za džabe? Običan svet tu nije mogao ni da mašta da dobije stan.

  • Mi

    26. april 2021 | 12:53

    Cerak prelepo naselje,pre svega zdravi deo grada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>