• 58
 ≫ 

"Nikada više stan u potkrovlju": Koje su glavne mane? Jedna sugrađanka godinama ne nalazi kupca

 ≫ 

Drugi sprat je definitivno najtraženiji, te cena po kvadratu kada je reč o stanovima na tom nivou može biti skuplja do 20% od ostalih u zgradi

  • 58
potkrovlje

Foto: Freepik

Više puta smo pisali o tome koliko je važna spratnost kada kupujete stan, iako mnogi u prvi mah ne razmišljaju mnogo o tome. Uglavnom traže adekvatnu kvadraturu, renoviranu nekretninu, dobru lokaciju.

Međutim, vremenom se ispostavi da prizemlje i potkrovlje uglavnom nisu dobar izbor, na duže staze, posebno ako zgrada nema lift ili se on često kvari. Drugi sprat važi za najtraženiji, te cena po kvadratu kada je reč o stanovima na tom nivou može biti skuplja do 20% od ostalih u zgradi.

- Kada smo se doselili 1993. nismo mnogo razmišljali o manama potkrovlja, uselili smo se u prelep, svetao stan na dva nivoa, srećni što smo najzad došli do svog krova nad glavom. Tada su na Miljakovcu 2 tipski nadzidane sve zgrade, i sve je u početku, naravno, izgledalo lepo i kvalitetno - kaže nam čitateljka L.S. (55).

Posebno su im se, dodaje, dopale visoke tavanice, sa gredama, visina plafona u donjem delu stana, lep pogled sa francuskog prozora, zatim zvučna izolacija, kao i izuzetno dobro grejanje u celom stanu.

- Ali, ubrzo su počele da se pokazuju i mane, posle nekih godinu dana od useljenja počeo je da prokišnjava najpre tavanski prozor, potom su fleke počele da izbijaju i na drugim mestima. Nismo tada u tim kriznim godinama imali para za popravku, te smo i dan-danas suočeni sa vlagom - kaže naša sugrađanka.

Dodaje da je opština delimično pomogla, ali da je potrebno renovirati ceo krov. "Komšije sa nižih spratova smatraju da to, međutim, nije njihov problem, već samo nas koji smo u potkrovlju, gde ima nekoliko stanova. Čak je jedan komšija, inače vatrogasac, pokušao da im objasni da je stanje krova problem svih nas zbog instalacija, ali bezuspešno", kaže L.S.

Kaže da su dodatni problem ptice koje znaju da se nastane na deo krova, mada je prokišnjavanje primarno, i to značajno obara cenu.

Kupovina stana, nekretnina

Foto: Shutterstock

- Prodajem stan godinama, kvadrat smo spustili na 850 evra, kupci dođu i prođu, ali ubrzo shvate da moraju mnogo da ulože. Mislim da više nije stvar novca, koliko vremena i truda koji treba da ulože kako bi dobili stan iz snova - kaže naša čitateljka.

Ipak, ne krije da ovaj stan ima ogroman potencijal kada bi neko uložio. "Pravili smo računicu, i to sa agentima za nekretnine, i došli do zaključka da bi, uz svo ulaganje, kupca stan po kvadratu na kraju mogao da košta oko 1.000 evra, što ne mislim da je preterana cena, posebno u ovo doba kada cene na tržištu divljaju", dodaje.

- Teško da bih se ponovo odlučila da kupim stan na potkrovlju. Leti zna da bude pretoplo. I još jedna mana ovakvih nekretnina je što nemaju terasu, barem u ovom naselju - zaključuje.

S druge strane, osim benefita koje nudi sam stan (veličina, lep raspored, dva toaleta, 5 soba itd), kaže da su u blizini prelepa Miljakovačka šuma, vrtići, škole, apoteke, prodavnice, robna kuća, i sve ostalo što zadovoljava potrebe prosečnog potrošača u Beogradu.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prike

    3. maj 2021 | 09:23

    Mislim da grešite. Najboljr mesto za život su stanovi u potkrovlju. Navescu vam nekoliko prednosti. Prvo na vrhu ste, nema nikoga da vam lupa i ne čujete škripanje i udaranje sa gornjeg sprat. Najlepši je pogled. Kosine su po meni puno lepše od kockastih soba i te grede što kazete, daju neku posebnu draz. ALI, veliko ALI Ako je stan uradjen po propisu, onda ni jedna od tih stavki koje ste naveli ne sme da pravi problem. Dobra izolacija, hidro i termo, min 20cm. Kvalitetan krov, koji mora da se održava. Dobra krovna stolarija. Verujte 20 godina sam u potkrovlju i nikad ne bih menjao za stan ispod. A sto se tice terase, čini mi se da firma za prozore, velux, ima savrseno rešenje za to. Ja planiram sledeće godine da renoviram pa sam ih zvao za pomoc i dali su mi vrhunsko resenje. Tako da potkrovlje forever.

  • Malograđani i sociopate

    3. maj 2021 | 11:51

    Problem je što stanove danas kupuju uglavnom malograđani i sociopate. Ne razumeju razliku između grada i sela, kuće i stana. Svi imamo problem da im objasnimo da je zgrada zajednička i da smo svi odgovorni za njeno održavanje. Ne znaju šta znači kućni red. Koriste zajedničko dvorište i prostorije kao da je njihovo. Lift, krov, garaža, hodnik, dvorište i ulaz su odgovornost svih vlasnika stanova i vlasništvo je istih. Dakle, vlasništvo vlasnika stanova, a ne onih koji stanuju u njima (ima dosta iznajmljenih stanova). Vlasnici stanova su odgovorni za ponašanje njihovi podstanara i dužni su da im objasne pravila ponašanja u svojoj zgradi. Svaka zgrada ima svoju skupštinu i svoje dogovore koje donose na skupštini stanara. Ali kako to objasniti malograđanstvu i socipatama.

  • дејан

    3. maj 2021 | 10:19

    По закону су сви једнако одговорни за кров. По логици “кров је проблем оних испод крова” увек се додаје напр. “канализација је проблем оних доле када дође до изливања услед запушења”. Заједничко живљење значи заједничка брига и одговорност.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>