• 14

Borča kao Sudžou: Od močvare do IT centra i nove Silicijumske doline

Posao za više od 15.000 ljudi u startu

  • 14
IT park, rad od kuće, devojla laptop u prirodi, Borča Foto: Shutterstock, Printskrin: Google Maps

Borča će postati savremeni industrijsko-tehnološki i inovacioni centar a prema ranijim najavama, po njemu Srbija postaje lider u regionu. Sada je to naselje bliže realizaciji ideje. 

Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, investicija koja ima za cilj da privuče visokotehnološke kompanije iz Kine i celog sveta, nadomak je realizacije.  Kabinet ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je tender za izradu prostornog plana područja posebne namene za ovaj projekat.

Kako je navedeno u tenderu, izradom prostornog plana stvoriće se planski osnov za direktno sprovođenje projekta izdavanjem lokacijskih uslova.

Kako piše u tenderskoj dokumentaciji, za potrebe planiranja srpsko-kineskog industrijskog parka do sada su urađeni Poslovni plan i Studija izvodljivosti, kao i preliminarni koncept organizacije prostora, definisane namene, potrebni kapaciteti kompleksa i faznost realizacije, a izrada Prostornog plana područja posebne namene predstavlja sledeći korak na osnovu koga će se graditi industrijski park.

Projekat Srpsko-kineskog industrijskog parka, za koji su ugovori između Vlade Srbije i kineske kompanije China road and Bridge Corporation (CRBC) potpisani 2019. godine, predviđa izgradnju industrijske zone površine oko 400 hektara u Beogradu, na levoj obali Dunava, u blizini mosta Zemun-Borča.

Park od tri zone

Park će, precizirano je u tehničkim specifikacijama projekta, imati tri zone: Internacionalni komercijalni centar u okviru kojeg će se nalaziti berza za razmenu robe, logistički i skladišni centri, restorani i šoping centar, maloprodajne prodavnice itd.

Zatim, Industrijski park kao najveća zona na 247 ha u okviru koje je predviđena izgradnja industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora, pratećih sadržaja kao i zgrada za upravljanje Parkom i High-Tech park koji će sadržati poslovne zgrada za razvoj visokih tehnologija, poslovnio-administrativne prostore i prateće sadržaje poput restorana i maloprodajnih objekata.

Kompjuter, Kod, Programiranje, Programer Foto: Pixabay.com

U dokumentaciji se ističe da plansko rešenje mora da pruži savremeni, ekološki održiv koncept industrijskog parka koristeći dobra međunarodna rešenja u cilju zadovoljavanja kapaciteta datih u Master planu.

Ponuđač je takođe dužan i da uradi analizu uticaja izgradnje industrijskog parka na saobraćajno opterećenje u neposrednom okruženju, kao i ukupni transportni sistem grada Beograda.

Procenjena vrednost izrade prostornog plana budućeg industrijskog parka je 27 miliona dinara. Rok za dostavljanje ponuda je 7. april.

Kako je sve počelo?

Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu će se prostirati na 320 hektara i gradiće ga kineska kompanija CRBC, a vrednost projekta je oko 300 miliona evra. To je projekat koji je uz podršku kineskog državnog rukovodstva inicirao tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Kini 2015. godine.

U dokumentima se pominjala i ARTS grupa koja je projektovala industrijski park u Sudžou i od močvare napravila jedan od najboljih tehnoloških parkova u svetu. ARTS grupa će projektovati i dizajnirati park pored "Pupinovog mosta".

Beograd će sa tim parkom, po najsavremenijem konceptu, postati regionalni lider u tehnologii i inovacijama, rekao je ranije ministar zadužen za inovacije.

U industrijskom parku u Sudžou ima više od 25.000 kompanija, a od toga je oko 6.000 visokotehnoloških. A svi elementi u Sudžou će biti i u Beogradu, zelene zgrade, energetski efikasna rešenja, najsavremenije IT mreže.

Kako je istakao ranije ministar finansija, to za Srbiju znači novih 15.000 radnih mesta, što će uticati na smanjenje nezaposlenosti i rast ekonomije.

Borča panorama Borča / Printskrin: Google Maps

- To će biti najveći kineski industrijski park u Evropi. Visoka tehnologija, komercijalni sadržaji, fabrike...Nastavljamo da se bavimo našim poslom, da se borimo za uspešsniju Srbiju - rekao je Siniša Mali.

Slično kao u Borči, i tamošnje zemljište je bilo močvarno i poljoprivedno, gde nije bilo ništa i za nešto više od 20 godina.

U parku će se, kako je najavljeno, naći sadržaji koji se tiču sporta, odmora, medicine, a reč o jednom novom konceptu načina života koji se koristi u najvećim gradovima sveta. Taj način života biće sve izraženiji u budućnosti.

Najveći investitori koji su prisutni u takvim industrijskim parkovima su: Filips, Nokjia, Isola, Samsung, Hitači, Fudžicu, Dajmler Krajsler, Hanivel, BP, ZF, Total, Danone, Micubiši, Karfur, Boš, BASF, Džonson i Džonson. Dok Epl i Majkrosoft prave svoje.

Sve to će uticati i na rast nekretnina u Borči, a o tome čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    11. mart 2021 | 21:33

    Borča staniste i dolina beogradskih komaraca...😄😄😄

  • toni

    11. mart 2021 | 21:44

    Napravite prvo most i put da se stigne do Borce ......

  • NeeLe

    11. mart 2021 | 21:54

    Daj boze da bude tako Nije se ulagalo u levu obalu Dunava od Austrougarske monarhije,sve kanale je napravila Marija Terezija i bili su plovni. Beograd se sirio uvek na drugu stranu i ako je taj deo bio uz reku idealan .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>