• 18

Tri top kvarta u srpskoj Atini: 30 kvadrata 60.000 evra, cene rastu kao na Vračaru

U zavisnosti od naselja, variraju i cene, a najpopularniji kvartovi su Grbavica, Novu Detelinara i Liman

 • 18
Novi sad, panorama grada, centar

Foto: Shutterstock

Više puta smo pisali o tome da Novi Sad ima sve veći potencijal, razvija se neprestano, i osim što se širi fizički - nastavlja da unapređuje razne svoje delatnosti. Među njima su nekretnine, kao tradicionalno rastući sektor, zatim jačanje IT industrije, dovođenje stranih investitora.

Ne treba zaboraviti ni brzu prugu Beograd - Novi Sad, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. Početkom godine je najavljivano da ćemo "za 27 minuta, po ceni od 1.000 dinara, putovati za Novi Sad najlepšim vozovima u Evropi". Takvi važni infrastrukturni projekti nesumnjivo utiču na renome i rejting grada.

U poslednje vreme, cene stanova u srpskoj Atini skaču, i taj trend se beleži od leta 2020. Dok su razne oblasti poslovanja "trpele" negativne posledice krize izazvane kovidom-19, građevina je izuzetno napredovala. Potražnja je već mesecima znatno iznad ponude, ponajviše u Beogradu i Novom Sadu.

U zavisnosti od naselja, variraju i cene, a najpopularniji kvartovi su Grbavica, Novu Detelinara i Liman.

U Limanu 1 cene se kreću na nivou od oko 1.500 evra po kvadratu, pa idu do 1.800 evra, u proseku. Grbavica nudi slične cene: teško se nalazi m2 za 1.200 evra, a uglavnom vredi 1.500 do 1.700 evra. Nova Detelinara ima cene od oko 1.300 evra pa naviše. Liman 3 nije mnogo povoljniji od Limana 1.

Svakako treba istaći da dosta toga zavisi od same ulice, pozicije stana, sprata na kom se nalazi, uređenosti, kvadrature. Ostaju najpopularniji stanovi od 35 do 55 kvadrata, kao i II sprat, a cenu dodatno podiže postojanje lođe, balkona, terase.

Grbavica trenutno nudi stan od oko 50 kvadrata za čak 90.000 evra, što znači da je u tom slučaju cena po kvadratu - 1.700 evra, mada se ističe da je prosek 1.640 evra. Prednost ove nekretnine je što je na prvom spratu od četiri.

Lepote Srbije

Foto: Luka Šarac, iz arhive TOS-a, Novi Sad, Petrovaradin

Takođe se nudi stambeni prostor veličine 32 kvadrata za skoro 61.000 evra. Nalazi se na drugom od pet spratova, ima lift i dvorišno je orijentisan, kako se navodi u oglasu, što znači da je zaštićen od buke.

U Limanu 1 trenutno je oglašen jedan stan koji cenom prkosi nekim ustaljenim "pravilima" o tome šta se lako i dobro prodaje. Naime, naveden je stan od 85 m2 - dakle, znatno veći od najtraženije kvadrature, za koji prodavac traži čak 185.000 evra. Pritom, stan je na spratu 6/6.

Iz toga proizilazi da je cena po kvadratu oko 2.200 evra, mada je prosek, kako smo naveli, oko 1.700 evra. S druge strane, i Nova Detelinara postaje sve konkurentnija: garsonjera od 25 kvadrata prodaje se za skoro 50.000 evra, dok je stan od 60 m2 na ceni od preko 100.000 evra.

U ovom delu srpske Atine, prosečna cena stambenog kvadrata iznosi 1.500 evra.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Voja

  Naduvano cena stana prema primanjima a ovo je cena stana prema zaradama mafije teško njima kad narodu pukne film

  4
  2

  Podelite komentar

 • Milan

  Na Novoj Detelinari naravno da ne vrede stanovi toliko, nije dobra informacija. Mozda je neki stan posebno prodat za taj novac ako je bas nesto lux opremljen, ali kvadrat nije toliko. Podbara vise vredi i sve prema keju…

  5
  2

  Podelite komentar

 • Pitam

  A cene na Bulevaru oslobodjenja kolike su ? Najskuplji kvadrat je upravo tamo .

  4
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke