• 1
 ≫ 

Jednima smeta buka, drugi neće peške ni do 1. sprata: Utiče li lift na cenu stana u Srbiji?

 ≫ 

Ukratko, odgovor je da...

  • 1
lift

Foto: Freepik

Pisali smo o tome šta može da umanji cenu vašeg stana/kuće, čak i onda kada deluju besprekorno na fotografijama ili se nalaze na "idealnom spratu", odnosno u top kvartu grada/mestu. Sada se bavimo time šta utiče na bolju prodaju i višu cene nekretnine.

Verovali ili ne, lift se ne podrazumeva. Iako vam se čini da maltene svaka zgrada ima lift, ili da on nije presudan prilikom odabira stana, nije baš tako. Tek kada se suočite s ovim problemom, shvatite koliko je lift značajan.

To nam je potvrdila i sagovornica Telegraf Biznisa, inače urednica u "Halo oglasi", Katarina Bogdanović. Kako je navela, njeno iskustvo govori da je "lift veoma bitan potencijalnim kupcima".

- Ukoliko je stan iznad drugog, trećeg sprata, a zgrada nema lift, cena mu je automatski niža i ima manje zainteresovanih kupaca. Kada se nađu, kupci su uglavnom mladi pojedinci ili mladi parovi, kojima još uvek ne smeta četvrti ili peti sprat bez lifta - dodaje.

U Beogradu ima nekoliko baš visokih zgrada koje, naravno, imaju lift, ali kada se on pokvari, onda se stanari susreću s raznim izazovima. Isto tako, postoje stare zgrade, pa i one pod zaštitom države koje važe za renomirane, koje su prelepe, kvalitetne, bogate saloncima - ali nemaju lift.

Agenti za nekretnine nam kažu da stanovi koji su na dobrim lokacijama, veličine 45 do 55 m2 i imaju TA grejanje - generalno prolaze najbolje, ali kupce neretko razočara kada čuju da određena zgrada nema lift. Prednost je svakako ako je stan na 1. ili maksimum 2. spratu, ali se oni ne nalaze svaki dan.

Inače, jedna zgrada na opštini Palilula ima lift koji je samo za jednu osobu. Da, i to je moguće. Zgrada prvobitno nije imala lift, a izgrađena je pre oko šest decenija. Takav poduhvat svakako nije jednostavan: da bi se ugradio lift, stambeni objekat mora da ispunjava određene uslove.

Stanari kažu da im je lift sada "spas", posebno kada treba da "vuku" kofere ili zbog starijih osoba, invalida...

lift

Foto: Pixabay

I nužda i luksuz

 

Istovremeno, ako živite u zgradi od četiri sprata, bez lifta, sigurno ste se barem jednom susreli i sa izazovom da kuriri neće da se penju. Govorimo o periodu pre korone, kada su dolazili na vrata. To je posebno slučaj ako nose težak i glomazni nameštaj.

S druge strane, ima tviteraša koji su stava da lift može biti i mana. Naime, u zavisnosti od pozicije stana, kvaliteta zgrade i izolacije, neki stanari žale se na buku i "treskanje" vratima od lifta.

Ipak, ne možemo poreći da mnoge beogradske zgrade mogu da se "pohvale" velikim, modernim, pa možemo reći čak i luksuznim, staklenim liftovima. Ima i onih montiranih na spoljašnje zidove objekta ili tzv. "panoramskih". Ako su tehnološki inovativni, onda su brzi i nečujni, tako da su svakako benefit.

terasa, baklon, leto, uređivenje uređenje stana, cvece odmor

Foto: Shutterstock

Drugi bitan "detalj" je terasa. Dakle, ova prostorija može podići cenu vaše nekretnine, posebno otkako je nastupila pandemija, pa ljudi vape za uživanjem napolju umesto u "4 zida".

- Terasa je svakako prednost, ali danas prodavci kvadrat terase cene kao i kvadrat grejne površine, pa prevelike terase za kupca nisu najpoželjnije, jer značajno dižu cenu stana - otkriva nam Katarina Bogdanović.

Pišite nam u komentarima koje stvari vi cenite kod kupovine stana, a na koje probleme ste nailazili prilikom prodaje. Da li su vam lift u zgradi i terasa u stanu od presudnog značaja?

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>