• 9
 ≫ 

Sve što se oglasi, odmah plane: Cene izdavanja skočile svuda, evo šta može da se uzme za 150€

 ≫ 

Da li tražite idealnu nekretninu za iznajmljivanje ovih dana i koliko ste uspešni u toj potrazi?

  • 9
useljenje, stan Foto: Freepik

Ovaj put analiziramo četiri najveća srpska grada, a to su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, u pogledu cena stanova za izdavanje.

Ono što građani primećuju jeste da su cene drastično skočile, bilo da je reč o kupovini/prodaji ili izdavanju, i to ne samo u prestonici - koja se naseljava sve više - što gura cene napred, već je rast primetan svuda: od severa do juga naše zemlje.

Trenutno za 130 do 150 evra možete iznajmiti samo sobu na periferiji grada, a toliko je nekada koštao čitav mali stan - i to ne tako davno. Sada su cifre na obodu Beograda otišle na minimum 200 do 230 evra, bez režija.

Zavisno od strukture, kvadrature i uređenosti, Vračar i centar u proseku drže standard od 400 do 600, 700 evra. Pritom, pričamo o "prosečnim nekretninama", dok se one ogromne, luksuzne, koje pripadaju kategorijama "top" ili "premijum" izdaju po ceni od 1.000, 2.000 evra mesečno, pa i više.

Pogledajte i gde se nalaze, odnosno šta nude stanovi koji na mesečnom planu koštaju čak 5.000 evra.

Za Beograd je, doduše, opšte poznato da je raspon u cenama veliki: jednostavno, potražnja je ogromna, mnogo je atraktivnih lokacija, mnogo nekretnina - i sve više luksuznih. Među njima su i penthausi koji tek papreno koštaju, tako da je često izazovno pratiti kretanje cena na tom lokalnom tržištu.

stan, dnevna soba Foto: Freepik

Ali, cifre skaču i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu...

Koliko su stanovi u Limanu?

U verovatno najpopularnijem kvartu srpske Atine nekretnine za izdavanje u ovom momentu koštaju od 200 evra pa naviše, ako je reč o Limanu 1, i stanovima od 30-40 kvadrata. Isto tako, izdaju su veći stanovi za oko 600 evra, ili luks jedinice, veličine 80 kvadrata, po ceni od čak 1.400 evra za mesec dana stanovanja.

U Limanu 3 su, možda, za nijansu niže cene, ali i to dosta zavisi od mnogo faktora. Zapravo, desilo se to da je navala i u Novom Sadu tolika da trenutno nekoliko lokacija dobija na značaju, te su cene konkurentne.

Takođe, treba pomenuti da je Novi Sad jedan od onih domaćih gradova gde su stanovi na dan odlazili "kao alva", međutim, s prekidom turizma u 2020. vlasnici su odlučili da nekretnine izdaju dugoročno. Grbavica i Nova Detelinara su među top 3 lokacije u gradu, uz Liman.

Kako je južnije?

Najveći grad juga Srbije, Niš, iako veliki i s potencijalom, nikako nije uspevao da sustigne Beograd ili Novi Sad po cenama - i to u mnogim aspektima. Ima li promena? Cifre su i dalje niže, što je i razumljivo, ali opet više u odnosu na period pre korone.

Luksuzni stanovi Foto: Shutterstock

U delu Medijana, stan od 67 m2 izdaje se za 400 evra, a onaj od 40 kvadrata - za oko 350 evra. Ipak, možete naći i jedinice od 50-ak kvadrata po ceni manjoj od 300 evra. Stanovi u kući automatski imaju nižu cenu, sve i da se nalaze u centru: jedan takav se rentira za 150 evra, a ima čak 50 kvadrata.

Duvanište je takođe na ceni, pa se tamo stan od skoro 100 m2 izdaje za 600 evra mesečno, i to je neka najveća cena koju ćete trenutno naći. Dvosobni stanovi u strogom centru grada vrede od 220 do oko 400 evra.

Proveravamo i kako je u Kragujevcu. Ima li u srcu Šumadije trenda rasta cena?

Zanimljivo je da u ovom gradu, iako je jedan od četiri najveća i relativno blizu Beograda, cene nisu otišle tako visoko kako bi se pretpostavilo. S druge strane, kako smo pisali krajem jula, dva grada su nova meka za kupce koji bi idealan dom - to su upravo Niš i Kragujevac.

Grad Kragujevac panorama Kragujevac / Foto: Shutterstock

- Novi Sad bi mogao još nešto malo da "poraste", dok u Nišu i Kragujevcu očekujem uzlaznu putanju cena u narednom periodu, jer su ta tržišta tek nedavno postala atraktivna - rekla nam je tada sagovornica, inače stručnjak za oblast nekretnina.

Dalje je navela da "novogradnja cveta u najvećim gradovima, pre svega u Kragujevcu, i to posebno u poslednjih godinu dana". Kada je reč o manjim mestima, Pančevo je postalo veoma traženo.

Evo koje cene možete da očekujete u srcu Šumadije, kada govorimo o iznajmljivanju stanova:

Luksuzno uređen stan u centru, od 50 kvadrata, mesečno košta oko 250 evra, a cifra prelazi 300 evra kod malo većih nekretnina. U naselju Mala Vaga možete naći garsonjeru po ceni od 100 evra, a poređenja radi, barem 50% više od te cene u Beogradu košta samo jedna soba.

Dvosoban stan u srcu Kragujevca mesečno možete iznajmiti za 140 do 160 evra, posebno ako je renoviran. S druge strane, u ovom gradu je i dalje moguće naći nekretnine za svega 70 ili 80 evra mesečno, i to da imaju i do 45 kvadrata.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    16. avgust 2021 | 09:21

    To nije tacno.... Zvrje prazni stanovi... I tek ce da zvrje i da pada cena kada se sve sagradi... Onda padaju cene u bescenje...

  • Laik

    16. avgust 2021 | 09:42

    Ko nasedne na ove price on i plati tu cenu.

  • Tilt

    16. avgust 2021 | 09:17

    A kad pukne balon... Sta cemo?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>