• 37
 ≫ 

"Vau, ovde želim da živim" glasi jedan oglas: Cene stanova u gradu koji ste izabrali kao najlepši

 ≫ 

U poslednjih 15-ak godina Somborci su masovno naselili Novi Sad, zbog više mogućnosti i potencijala tog grada, ali možda je sada pravo vreme da i srce Zapadnobačkog okruga oživi

  • 37
Sombor grad panorama Foto: Telegraf.rs

Pre nekoliko dana na našem portalu ste imali priliku da popunite anketu na pitanje "Koji je najlepši grad u Srbiji, a koji najružniji?", a vi ste odabrali Sombor kao pobednika među najlepšim gradovima.

U momentu finalizacije prikupljenih glasova, bilo ih je 2.366 pristiglih, a za Sombor se odlučilo 17,84 posto ljudi. Šta je tako posebno u vezi sa ovim gradom? Kakva je ponuda stanova i koliko košta kvadratni metar?

Zanimljivo je i to da je Subotica, iako na četvrtom mestu, daleko iza Sombora sa 6,64 posto. Vojvođani definitivno mogu biti ponosni, a kako se od početka pandemije sve više okrećemo prirodi i miru, te tražimo oaze za beg od svakodnevice ili za miran tempo života, onda ovaj izbor možda i ne čudi.

Naime, Sombor ima četiri parka i dve šumice, a ukupan broj stabala je 18.000.

Prema podacima relevantnog domaćeg sajta za nekretnine, prosečna cena stambenog kvadrata u Somboru je 611 evra. Ipak, u ponudi je dosta nekretnina gde je kvadrat oko 400-500 evra, a svakako ćete pronaći i one luksuznije - po ceni od 800 do čak 1.000 evra po m2.

Naravno, kao i svuda, najcenjeniji je centar grada i "posebnu cenu" ima onaj koji se nalazi na 1. ili 2. spratu, ako je reč o višespratnici. Ne treba zaboraviti da u Somboru ima i dosta kuća, odnosno stanova u kući, te visina sprata ovde nije toliko diskutabilna kao u Beogradu - gde je "borba" za donje nivoe.

Izdvajamo nekoliko komparacija:

Stan od 56 kvadrata, u centru, sa dve sobe, prodaje se za 25.000 evra; to znači da je cena po metru kvadratnom skoro 450 evra, ali se stan nalazi na poslednjem spratu (3/3).

Stan od 61 m2, u centru, sa dve sobe, prodaje se za 35.000 evra; to znači da je cena po metru kvadratnom malo iznad 550 evra, ali se stan nalazi na 1. spratu od četiri.

Istina, veći je za pet kvadrata, ali je zanimljivo i to da generalno najbolje prolaze stanovi veličine 45 do 55 kvadrata.

Kada govorimo o luksuznijim, skupljim nekretninama, ovako stoje stvari. Već duže vreme nailazimo na maštovite opise u oglasima za prodaju/izdavanje stanova, pa ni ovaj nije izuzetak. "Vau, ovde želim da živim!" je naslov jednog oglasa, a reč je o nekretnini od 74 kvadrata, koja košta 60.000 evra, što znači da je cena po m2 oko 800 evra.

Treba imati u vidu i da se Sombor značajno "ispraznio" u poslednjih 15-ak godina, kao i Zrenjanin, došlo je do depopulacije, a Vojvođani su iz ovih gradova masovno naselili Novi Sad. Srpska Atina sve više parira Beogradu - i kada je reč o cenama stanova.

U centru Sombora trenutno se prodaje i nekretnina od oko 80 kvadrata za malo više od 80.000 evra, odnosno cena po metru kvadratnom je 990 evra. Ipak, takve cifre su retke u ovom gradu.

Ostaje da se vidi da li bi Sombor ubuduće mogao da iskoristi i svoj turistički potencijal, budući da ima prelepe građevine, parkove, mnogo zelenila... Tu je rođen i proslavljeni košarkaš Nikola Jokić, što bi moglo da pomogne gradu da postane popularniji i među strancima.

U tom smislu, vlasnici nekretnina bi mogli da imaju zaradu od biznisa poznatog kao izdavanje stanova na dan, budući da je u ovom periodu cena po noćenju za dve osobe najmanje 20 evra. Nekretnine udaljene svega 300 metara od centra grada izdaju se za oko 4.000 dinara po danu/noći.

Možemo reći da je neki prosek 2.600 do 3.000 dinara.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    17. avgust 2021 | 10:22

    Mozda doci i obici Sombor je vau, ali ziveti u njemu je katastrofa! Fabrike unistene, stare kuce oko centra se ruse i zidaju zgrade, stari drvoredi padaju pri svakoj jacoj oluji. Uvece kad prosetas centrom vise ima migranata na glavnoj ulici nego domacih. Katastrofalni kvalitet putnih pravaca ka Somboru. Jednostavno Sombor je pretvoren u "slepo crevo" Srbije.

  • MikiNS

    17. avgust 2021 | 09:21

    Sombor je učmala varošica u kojoj ze nista ne desava i nicega nema. Zato se i iseljavaju za NS koji je ipak grad. Istu učmalu sudbinu imaju i Subotica, Zrenjanin, ....i sva ostala mesta dalje od NS

  • Nina

    17. avgust 2021 | 10:25

    Sombor jeste prelep i cist grad ali je ekomomija katastrofa nece da otvaraju firme a ko radi dobija minimalac jako je velika nezaposlenost tako da je Sombor za oko prelep ali da se zivi i radi u njemu to bas i ne znam

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>