• 9

Mesto za parkiranje vredi kao stan: Garaža sa Banovog brda, od 40.000 evra, i dalje drži rekord

Najskuplji stan u Srbiji ima 399 kvadrata, nalazi se na Novom Beogradu i vredi 1.888.614 evra

  • 9
Kućna garaža

Foto: Shutterstock

Garažna mesta u Beogradu postala su papreno skupa poslednjih godina, a posebno meseci. Ključni razlog je taj što u našoj prestonici danas ima previše vozila, a nedovoljno prostora za parkiranje.

U više navrata se govorilo o tome da bi eventualno izgradnja najavljenog beogradskog metroa, mogla uticati na to da cene garaža padnu.

Ipak, za sada, garaže ćemo nastaviti da plaćamo "debelo". Naime, nedavno je na opštini Čukarica prodata garaža za čak 40.000 evra, saopštio je Republički geodetski zavod u izveštaju za pola godine.

Takođe smo pisali i o najskuplje prodatom stanu u proteklom periodu.

Kod garaža, baš kao i kod nekretnina za stanovanje, možemo prepoznati klasičan model "ponude i potražnje", odnosno, kada se javi deficit - skaču cene. Tako smo došli do toga da jedno mesto za parkiranje, u garaži, košta kao omanji stan u Beogradu.

Cene na top lokacijama uglavnom idu od 10.000 do 20.000 evra.

Ali, vratimo se na "rekodera" s Banovog brda. U pitanju je prostor od svega 11 kvadrata, čiji kvadrat košta 3.636 evra. Poređenja radi, prema izveštaju RGZ-a iz 2020, toliko prosečno košta sedam kvadrata stana u Prokuplju ili tri kvadrata u Novom Sadu.

Ipak, treba reći da pomenuto garažno mesto ima i "rivala". U 2020. je 27 kvadrata parking mesta ovog tipa prodato za čak 90.000 evra, na Kopaoniku. Međutim, cena kvadrata te garaže je svakako niža od ove s Banovog brda: 3.333 evra naspram 3.636 evra.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😋

    7. septembar 2021 | 17:40

    Dajte sliku te garaže,da vidimo,pa kakva je to garaža,jel se i kola dobijaju sa njom?Stvarno su poludeli sa cenama nekretnina a sada i garaža.

  • ☝️

    7. septembar 2021 | 17:10

    Poštujem to dok ima ovaca biće i vune, niko nikoga ne tera da kupi. Nebi ziveo u BG za milion € da mi daju.. buka brz zivot guzva strasno,samo idioti trče gore da žive.

  • Marko

    7. septembar 2021 | 17:31

    Za sve su krive banke i njihove nulte kamate za stednju u devizama...Pa zamislite da je ovaj covek dao pare banci...oni obrcu, ulazu, zaradjuju...a njemu nista...Kada ode da podigne skupljaju novcanice po fiokama i bez posebne najave isplate maksimalno 2-3 hiljade evra...Kada se najavi rizikuje da bude opljackan...I sta drugo, stan za te pare nemoze kupiti u Beogradu, pa eto garaze, ako je izda bar 100 evra mesecno, a to je kao kamata godisnja od 3%..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>