• 1
 ≫ 

Bazen na drugom spratu zgrade, dve dnevne sobe, bioskop na krovu: Šta sve ljudi traže od izvođača?

 ≫ 

Prateći svet nekretnina, naročito poslednjih meseci, primećujemo da se promene na tom tržištu dešavaju rapidno, dok istovremeno "rastu" zahtevi i apetiti klijenata

  • 1
Vila, stan, bazen i bioskop na krovu

Foto: Shutterstock

Kompanije za nekretnine sve više koriste veštačku inteligenciju (eng. AI, artificial intelligence) u svakom aspektu kupovine, prodaje i finansiranja doma. Algoritmi mogu proći kroz milione dokumenata u sekundi, pregledavajući vrednosti imovine, nivo duga, renoviranje kuće, pa čak i neke lične podatke vlasnika.

- Tradicionalni agent bi pokucao na vrata mnogih kuća. Sada vam AI pomaže da pronađete domove koji će se najverovatnije prodati u narednih 12 meseci - rekao je glavni tehnološki direktor kompanije Compass, za CNBC.

Tržište je, kao što možemo primetiti, drastično uznapredovalo otkako je startovala pandemija. Traži se gotovo svaki tip nekretnine: od stanova, preko velelepnih kuća i vila na moru, pa do tzv. tiny houses ili malenih kuća - koje služe kao vikendice, oaze za rad ili čak jedinice za stanovanje.

Nikad više posla za majstore i građevinske firme, ali i za arhitekte, dizajnere enterijera, a zahtevi i apetiti klijenata neprestano "rastu". Tako su sada u trendu bazeni na isturenoj terasi stana (koji je u sredini zgrade); dakle, krov više nije preduslov; zatim, bioskop na krovu, ili čak dve dnevne sobe.

Više prostora, više svetla

 

Recimo, jedan šik stan u Njujorku postao je primer visoke estetike, a za taj projekat je zadužena Elisa Kapito. Nekretnina je izuzetno osvetljena prirodnom svetlošću, primat je dat velikim prostorijama, i mada za stan nije karakteristično da ima dva dnevna boravka - ovde je to slučaj.

Stan ima i veliku kuhinju, tri spavaće sobe i biblioteku koja funkcioniše kao radni prostor, odnosno kancelarija. Masovni rad od kuće, podstaknut kovidom-19, dodatno je naglasio potrebu za stvaranjem zasebnog radnog prostora unutar doma, budući da će mnogi još dugo raditi na daljinu.

Kućne kancelarije, rad od kuće, laptop

Napravite savršen poslovni kutak u svom domu / Foto: Shutterstock

Ono što je svakako vodeći trend u 2021. jeste da stanovi budu moderno uređeni, funkcionalni i adaptibilni, tako da gotovo svaki već formiran prostor možete da izmenite i prilagodite svojim potrebama i navikama. S druge strane, procena je da je budućnost vezana za manje stanove, ali tako da svaki deo nekretnine može maksimalno da se iskoristi, tako da sobe barem vizuelno deluju veće, a nekada se zaista dobije i više prostora.

Prema aktuelnim podacima, u julu ove godine je izdato 2.278 građevinskih dozvola, odnosno 13,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u julu - 84,0 odsto se odnosi na zgrade, a 16 odsto na ostale građevine.

Mašta bez granica

 

Ovo je primer najtraženijeg stana u Srbiji trenutno, a kupci su sve maštovitiji, barem sudeći prema iskustvima majstora. Na Vračaru se masovno traže penthausi, ali se ide i korak dalje: jedan zahtev se odnosi na to da se bazen izgradi na isturenoj terasi, budući da je stan na 2. spratu zgrade.

Luksuzni stanovi

Foto: Shutterstock

Naravno, za ovakve zahteve neophodno je uraditi procenu, ispitati statiku, dobiti potrebnu dozvolu. Ako rešenja budu odobrena, možda je samo pitanje vremena kada će nicati bazeni širom svetskih gradova, u modernim zgradama u centru i oko njega, a da nije reč o krovu.

S druge strane, bazene na krovu mogli bi da zamene bioskopi. Jedna vila na Majorki nudi upravo takav ugođaj, ali i više od toga: poseduje vinski podrum, stakleni lift, čak 7 spavaćih soba od kojih svaka ima kupatilo sa balkonom, zatim wellness centar sa teretanom, saunom, turskim kupatilom, sobu za masažu i zen vrt za meditaciju, podzemnu garažu, krovnu terasu za gledanje filmova na otvorenom.

Video: Sama napravila tendu i ogradu pa prošla upola jeftinije: Evo šta se sve može kada imaš dobru ideju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darerere

    19. septembar 2021 | 12:42

    Jadni stvarno ti izvodjaci radova.A sta dobiju ovi koji plate stan kao na nekim slikama a dobiju stan u nultoj fazi skoro???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>