• 0

Evergrande je samo vrh ledenog brega: 5 kineskih divova na finansijskoj ivici

Najzaduženija kineska kompanija za nekretnine uzdrmala je globalna tržište prošlog meseca, ali nije usamljena u finansijskom problemu

  • 0
šangaj, kina

Šangaj / Foto: Pixabay

Kriza na kineskom tržištu nekretnina ne pokazuje nikakve znakove oporavka. Konglomerat Evergrande uzdrmao je globalna tržišta u septembru, upozoravajući na to da nema sredstva da plati svoje ogromne dugove. Ali, tu nije kraj.

Od tada je više kompanija koje posluju u domenu nekretnina iznelo slična javna priznanja, uznemiravajući investitore i povećavajući strah od iste "zaraze" u ogromnom sektoru. Nije jasno kako će se kriza rešiti, piše CNN.

Kompanije bi mogle pokušati da restrukturiraju svoje dugove i srede stvari sa svojim zajmodavcima. Takođe bi mogle da traže pomoć od kineske vlade, ali do sada je Peking rekao malo o tom pitanju osim što je obećao da će zaštititi kupce kuća. Prošle nedelje je Narodna banka Kine saopštila da je "Evergrande loše upravljao svojim poslovanjem", ali da se rizici po finansijski sistem mogu kontrolisati.

Nekada užarena industrija nekretnina u Kini sada se brzo hladi, a ovih 5 divova je u problemu.

Evergrande

 

Kriza je započela prošlog meseca upozorenjem Evergrande-a, što je izazvalo strahove o tome koje bi banke i investitori u celom svetu mogli biti izloženi rastu duga kineske kompanije. Od tada je rešeno vrlo malo. Sa ukupnim obavezama od oko 300 milijardi dolara, uključujući 20 milijardi dolara u međunarodnim obveznicama, Evergrande je najzaduženija kineska kompanija za nekretnine.

Krajem septembra, Evergrande je prikupio 1,5 milijardi dolara u gotovini prodajom dela svog udela u jednoj kineskoj banci. Prošle nedelje, kompanija navodno nije ispunila rok za plaćanje 148 miliona dolara kamata na obveznice denominirane u američkim dolarima. Čini se da je to bila treća takva isplata koju je konglomerat propustio poslednjih nedelja. Neuspešno plaćanje obično dovodi do grejs perioda, u ovom slučaju 30 dana, ali vreme brzo ističe. Akcije su im ove godine pale za oko 80%.

Ipak, posrnuli nekretninski konglomerat nekako je uspeo da izbegne kolaps, te su mu akcije porasle 22. oktobra na berzi u Hongkongu za 4,3 posto.

Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Fantasia

 

Proizvođač luksuznih stanova, Fantasia Holdings, takođe je na ivici. Kompanija sa sedištem u Šenženu nije uspela da plati 315 miliona dolara duga zajmodavcima prošle nedelje, uključujući otplatu obveznica od 206 miliona dolara i zajam od 700 miliona juana (109 miliona dolara) koji je uzela od jedinice za upravljanje nekretninama Country Garden-a, drugog najvećeg developera u Kini. Akcije kompanije, čija je tržišna vrednost 3,2 milijarde hongkonških dolara (420 miliona dolara), opale su ove godine za skoro 60%.

China Properties Group

 

Sopštili su prošlog petka da je njihovoj podružnici za razvoj, Cheergain Group, dospelo na naplatu 226 miliona dolara po obveznicama tog dana. Matična kompanija kaže da "nije u mogućnosti da finansira preostali iznos duga do završetka prodaje ili refinansiranja određene imovine. Akcije ovog giganta, koje kotiraju u Hongkongu, suspendovane su od trgovanja od aprila "i ostaće suspendovane do daljeg", prema berzanskom podnesku.

Modern Land

 

Pekinška firma takođe se bori da plati dugove na vreme. Prošlog ponedeljka, kompanija je zatražila od investitora dodatno vreme za otplatu obveznice od 250 miliona dolara, koja dospeva 25. oktobra. Dok Modern Land apeluje na to da se oslobodi prostora kako bi se sredile finansije, predsedavajući Zang Lei i predsednik Zang Peng "guraju ruke u svoje džepove" da podrže posao, piše dalje CNN. Rekli su da će kompaniji pozajmiti 800 miliona juana (124 miliona dolara). Akcije Modern Land-a su ove godine pale skoro 50%, smanjivši tržišnu vrednost na 1,2 milijarde hongkonških dolara ili 160 miliona američkih dolara.

Sinic Holdings

 

Ova kompanija se takođe našla na "nepopularnoj listi" jer je prošlog ponedeljka rekla da verovatno neće moći da plati neke od obveznica u vrednosti od 250 miliona dolara. Glavnica i kamate na te obveznice dospevaju 18. oktobra. Od utorka, kompanija nije javno objavila najnoviji status isplata, niti je odmah odgovorilo na zahtev za komentar. Ovog meseca, rejting agencija Fič snizila je rejting Sinic-a na C, koji opisuje preduzeće koje nije platilo, ali još nije započelo formalni proces bankrota ili likvidacije.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>