• 18
 ≫ 

U Srbiji i dalje najviše keš kupaca: Za ovaj deo Beograda daju 3.200 evra po kvadratu

 ≫ 

Ostaje da se vidi kako će se kretati cene ubuduće, mada, prema nekim globalnim prognozama - 2022. bi mogla da donese pad

  • 18
Potkrovlje stan enterijer

Foto: Shutterstock

Kada je reč o tržištu nepokretnosti u Srbiji, u trećem kvartalu tekuće godine, ukupan broj kupoprodaja je 34.767, što predstavlja vrhunac u odnosu na poslednje četiri godine.

U odnosu na treći kvartal 2020, taj broj je porastao za 4,5% i za čak 32%, u poređenju sa 2018. godinom.

Svakako, najviše je prometovano stanova, u procentu od 28%. Zanimljivo je da se i garaže traže sve više, o čemu je Telegraf Biznis i posao mnogo puta, akcentujući porast cena i u tom domenu - bilo da je reč o prodaji ili izdavanju garažnog prostora.

Kupoprodaja garaža je porasla za čak 30 procenata u trećem tromesečju ove godine, u odnosu na isti period lani, navode iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). U odnosu na 2020, i poslovni prostor se traži više, i to za 17 procenata.

Tu pojavu možemo objasniti i time što se sve više radnika vraća na posao, nakon rada od kuće koji je obeležio prošlu godinu. Kuće se takođe traže, ali je, ipak, i dalje najveća jagma za stanovima.

RGZ iznosi i ove zvanične podatke, navodeći da se nepokretnosti i dalje primarno plaćaju gotovinom (86% u trećem kvartalu). Iz kredita je plaćeno oko 14% svih nepokretnosti, pri čemu stanovi "uzimaju" oko 32% tog kolača.

Beograd prednjači po cenama

 

Naša prestonica svakako nastavlja da zauzima visoku poziciju, kada je reč o cenama stambenih jedinica i broju prodaja/kupovina, i to ne samo na nivou Republike Srbije, već i u celom regionu. Ako poredimo s 2018, broj stanova plaćenih iz kredita - za Beograd i Novi Sad - porastao je za oko 10 procenata.

Niš i Kragujevac su iza ova dva grada, i treba im još vremena da sustignu Beograd i Novi Sad. Govoreći o opštinama u glavnom gradu, ističe se da je i dalje dominantan Savski venac. Prosečna cena kvadrata, u novogradnji, u ovom delu grada iznosi 3.188 evra.

Savski venac, Beograd, panorama

Savski venac, Beograd / Foto: Shutterstock

Nije lako napraviti presek prosečne cene po kvadratu, jer se tržište neprestano menja, a neke opštine dobijaju na većoj atraktivnosti, dok su neke u padu. Takav je slučaj sa starom Rakovicom.

S druge strane, Palilula je "oživela", bilo da je reč o starogradnji ili novogradnji. Toj opštini pripadaju ove atraktivne lokacije: Ada Huja, Bogoslovija, Ćalije, Karaburma, Profesorska Kolonija, Viline vode, Višnjica, Višnjička Banja itd.

Ostaje da se vidi kako će se kretati cene u narednom periodu, mada, prema nekim globalnim prognozama - 2022. bi mogla da donese pad cena. Ono što je, za sada sigurno, jeste da je u Srbiji opala potražnja za vikendicama.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gandra

    27. oktobar 2021 | 09:01

    Super, i kakve reakcije ovo treba da izazove kod nas sirotinje. Zasto ne pisete ko kupuju te stanove za kes. Inzinjeri, vozaci, trgovci ... . Ili samo politicari, mafijasi i tajkuni

  • vic

    27. oktobar 2021 | 09:36

    Smejao sam se debelima, pa sam se i sam ugojio. Smejao sam se ćelavima, pa sam i sam izgubio kosu. Sada se smejem samo bogatima ...

  • Nbgg

    27. oktobar 2021 | 09:23

    Jel moze jedan clanak posto je ulje, mleko, hleb,struja,gorivo malo da se vratimo u realnost nikad nije bilo skuplje u Srbiji sve a vi pisete kao da zivimo u najbogatijom zemlji na svetu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>