• 2
 ≫ 

Ovaj deo Novog Beograda ne spušta paprene cene: Za prosečan stan traže 750 evra mesečno

 ≫ 

Nekretnina od 50 kvadrata je neka "zlatna sredina". Ne možemo reći da je mala, ali ni velika, ipak, cena govori drugačije...

  • 2
Dnevna soba stan enterijer

Foto: Shutterstock

Cene stanova u Srbiji, a posebno u Beogradu, na vrhuncu su već neko vreme i to više nije tajna. Ne samo da je danas izazov kupiti nekretninu, već i rentirati je.

Kako smo pisali prethodnih dana, ekstrazona skače na 1.193 dinara po kvadratu, a i zakupci poslovnog prostora, u vlasništvu Grada Beograda, od 1. januara sledeće godine plaćaće veće cene kirija, koje će biti povećane za 6,8 odsto.

Poskupele su i same stambene jedinice, a uprkos tome što niču razni kondominijumi, novi moderni kvartovi i pametne zgrade, neki delovi grada - izgrađeni pre nekoliko godina - još uvek ne gube na značaju.

Konkretno, A blok je krenuo da se gradi 2014, i još tada se izdvojio, a benefiti su bili usmereni na kvalitetnu gradnju, blizinu poslovnih zgrada i firmi, zatim trgovinskih lanaca, tržnih centara.

Upravo tu se trenutno izdaje prosečan stan, od 50 kvadrata, doduše ocenjen kao "premium" na poznatom domaćem sajtu za nekretnine - po ceni od 750 evra za mesec dana.

Ceo taj potez je na ceni, a sve je više interesenata i za Zemun - Gornji grad, Bežanijsku kosu, i svakako blokove - Blok 45 i Blok 70, pre svega. Belvil takođe nastavlja da drži cene, pri čemu vlasnici stanova za 50 do 60 kvadrata traže 500, 600 i više stotina evra.

Izdvaja se i Trešnjin cvet, sa cenom stana od 70-ak kvadrata - od 900 evra na mesečnom nivou. Deo oko Arene takođe ima jače cene, ali čini se da Belvil i A blok i dalje prednjače.

Zanimljivo je kako je NBG vremenom postao "grad u gradu" koji se kotira maltene jednako kao centar Beograda, iako bilo koja prestonica može imati samo jedno jezgro, i ono se svuda posebno tretira. Takođe, danas je luksuz imati garažno mesto na Novom Beogradu, gde je sve veći problem naći parking mesto, uprkos širokim bulevarima i planiranim parkinzima.

Kućna garaža

Foto: Shutterstock

- Posebno se izdvaja garaža kao vredna investicija na Vračaru i u centru, ali i na Novom Beogradu. Tu se gradi sve više stambenih zgrada, ali i firmi, poslovnih centara, te je nemoguće da se svi stacioniraju na regularnim parkinzima. Jednostavno, čak i na prostranom NBG-u postaje tesno - rekla nam je Katarina Kuzmanović, stručnjak za nekretnine.

S druge strane, luksuzni stanovi na, recimo, Zvezdari, i dalje imaju nešto niže cene. Nekretnine veličine 50 do 55 m2 koštaju mesečno oko 400 evra. 

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    13. novembar 2021 | 08:25

    Polako se blizi vreme pucanja ovog vestacki izazvanog balona...A naduvavaju ga i dalje nazovi investitori i banke iz dva razloga: enormno vecom zaradom usled jagme za kreditima i nultom kamatom na stednju, a zatim drzava kojoj svako povecanje donosi veci harac kroz porez na nekretnine, takodje u velikoj meri i igradjani koji kupuju videci sebe kao biznismene koji ce dobro zaradjivati rentiranjem ili ce sacuvati novac ulaganjem u nekretnine...Ako je na jednoj strani 5-6 spekulativnih razloga za naduvavanje cena, a na drugoj nema ni jednog zdravog ekonomskog razloga onda je jasno sta ce se dogoditi...Da pomenem i sve medije koji se utrkuju da sto bombasticnijim vestima podgrejavaju ovu nadrealnu situaciju...da u zemlji gde vecina radi za 300-400 evra mesecno, za 1m2 nekretnine sumnjivog kvaliteta i jos sumnjivije dokumentacije u totalno haoticnim sredinama treba izdvojiti 2000-3000 evra...Bese u jednoj pesmi stih..."sreca jedna neopisiva...".

  • Aleksandra

    12. novembar 2021 | 17:14

    Ispada da covek u Beogradu moze jeftinije iznajmiti nekretninu nego u Nisu. Ovde idioti digli cene kao da je Nis Njujork. Okacili plafonsku rasvetu, kupili najjeftiniji namestaj u forma ideale i to im je LUX stan sa cenama od 600-700 evra pa do preko 1000 pa cak i 2000 evra. Totalni idioti ! I to cena za nekih 70-ak kvadrata. Kao da nisu svesni da vecina ljudi ovde radi za minimalac po stranim fabrikama. Ni dva cela minimalca ne mogu pokriti samo kiriju a gde su racuni, hrana, odeca, skolovanje dece... Totalno prolupali ljudi... I zasto drzava ne pokrene pitanje zasto ti koji iznajmljuju nekretnine ne placaju porez drzavi ???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>