• 1

Dok cene svuda skaču, kod njih padaju: Nove kuće prodaju se ispod proseka

Industrija se našla pod intenzivnim ispitivanjem jer se nastavljaju strahovi oko budućnosti kompanija

  • 1
Luksuzna kuća van grada Foto: Shutterstock

Dok cene kuća svuda skaču, posebno novih, u Kini izgleda dolazi do suprotnog fenomena.

Naime, pad u domenu kineske imovine je dodatno produbljen, pokazuju zvanični podaci, pri čemu su cene novih kuća zabeležile najveći mesečni pad od 2015. godine. Nova gradnja, koja započinje u periodu od januara do oktobra, takođe je pala za 7,7 odsto u poređenju sa godinu dana ranije.

Tržište nekretnina u zemlji je uzdrmano poslednjih meseci, dok se gigant iz oblasti nekretnina, Evergrande, i dalje bori da održi otplatu kamata na svoje ogromne dugove, iako je iz nemačke agencije bilo izveštaja da je već u bankrotu.

Kina je, takođe, pogođena novim talasom slučajeva kovida-19 i velikim nestankom struje. Pad cena novih kuća od 0,2% u oktobru - bio je najveći pad zabeležen u Kini od februara 2015. Istovremeno, označava prvi pad cena novih stanova od marta 2015.

Raspoloženje na kineskom tržištu nekretnina, koje prema nekim merama čini oko četvrtinu ekonomske aktivnosti u zemlji, poljuljano je dok se veliki investitori bore sa ogromnim dugovima. Evergrande, naime, nije usamljen u toj krizi.

Industrija se našla pod intenzivnim ispitivanjem jer se nastavljaju strahovi oko budućnosti kompanija. Prošle nedelje, Evergrande, koji je opterećen sa oko 300 milijardi dolara duga, izbegao je neisplatu zaostalih kamata od 148 miliona dolara. Samo nekoliko dana pre nego što je istekao grejs period od 30 dana za plaćanja, prodao je 5,7% udela u medijskoj kompaniji HengTen Networks Group za oko 145 miliona dolara.

Prethodne nedelje, Evergrandeov biznis za proizvodnju automobila prodao je svoj biznis za električne motore Protean, sa sedištem u Velikoj Britaniji, za neotkrivenu sumu. Drugi kineski investitori takođe su se borili da pronađu novac za otplatu dugova.

S druge strane, na Zapadu nema naznaka da će uskoro doći do smirivanja cena.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>