• 6

Dva naselja sustižu Banovo brdo, a ovaj kvart se sada više traži od Novog Beograda

Došlo je do nekih neočekivanih promena i preokreta u protekloj godini, a šta nam donosi 2022?

  • 6
Banovo brdo Foto: Mateja Beljan

Banovo brdo u Beogradu postaje preskupo i prenaseljeno, odnosno nedostupno mnogim kupcima, dok je slično i na Novom Beogradu... Šta u tom slučaju?

Pored centra grada, Senjaka, Dedinja i Vračara, te dve lokacije su najatraktivnije, ali ne mogu da ih "isprate" svi građani - kako zbog ograničene platežne moći, tako i zbog velike konkurencije.

Ipak, do izražaja dolaze i druge gradske zone, posebno otkako je došlo do značajnog preokreta na domaćem tržištu nekretnina u 2021. godini.

Tako je, recimo, bilo iznenađujuće kako brzo su se oporavili kancelarijski prostori u odnosu na 2020, pri čemu su i apartmani za rad postali nova atrakcija.

Cene neprestano idu naviše, traže se gotovo svi tipovi nekretnina, a novogradnja sada već tradicionalno biva primamljivija od starogradnje. Doduše, istina je i da su stari stanovi deficitarni, a da se gradi non-stop, te su nove zgrade svakako dominatnije u nekim gradskim zonama.

S druge strane, Beograd dobija sve više tzv. pametnih, modernih objekata, budući da se menjaju i zahtevi kupaca. U svakom slučaju, fokus će 2022. biti na ova tri kvarta: Bežanijska kosa, Cerak i Žarkovo.

Na Kosi, recimo, cene u novogradnji idu do čak 2.800 evra po kvadratu. Cene starih stanova neretko prelaze one u centralnim delovima Novog Beograda, što je zanimljiv fenomen budući da je Bežanijska kosa primarno poznata po kućama i vilama, dok je Novi Beograd "sinonim" za nove stanove.

NOVI BEOGRAD stanovi Novi Beograd ostaje popularan, ali kupci sve češće traže i druge kvartove / Foto: Shutterstock , Tanjug/Rade Prelić

Periferija sve naseljenija

Žarkovo i Cerak su takođe sve traženiji. Kako je Banovo brdo vremenom postalo veoma skupo i nema mnogo slobodnih stanova u ponudi, kupci su proširili potražnju i ka ovim okolnim naseljima. Tačnije, Cerak je malo udaljeniji, ali uživa važnu reputaciju.

Krajem aprila prošle godine pisali smo i o tome kako je gradnja "sa planom" iznedrila otmeno mesto za stanovanjeNaime, Cerak vinogradi je prvo stambeno naselje u Srbiji, u celosti pod zaštitom države, kao kulturno dobro. Pripadi Čukarici, i neznatno je udaljeno od Vidikovca.

Tu je, saglasni su stručnjaci za nekretnine, cena kvadrata "još uvek pristupačna". Zasigurno je i da će na tim lokacijama potražnja biti u porastu i u narednim godinama - zbog linije metroa koja će ići do Petlovog brda.

Osim ovih delova grada, očekuje se procvat i Karaburme, kako zbog beogradskog metroa, tako i zbog blizine centru grada, ali i rastuće novogradnje. Kvadrat na Karaburmi bi mogao dostići nivo od čak 1.600 evra, tamo gde se sada kreće na nivou od nekih 1.000 evra.

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve u svemu

    3. januar 2022 | 11:47

    Beograd je postao mnooogooo precenjen

  • Mare

    3. januar 2022 | 10:58

    U blokovima ne postoji prazno parking mesto.Alarmantna situacija.Potrebna je velika garaza podhitno.Pisite o tome.

  • Dzoni-1970-

    3. januar 2022 | 12:10

    A Sremcica, elitno naselje, nista?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>