• 2

Verujete li da ovakav dizajn postoji u Srbiji? Našli smo zamak, dvorac i bajku, a ovo su im cene

Naišli smo na neka arhitektonska "čudesa"

  • 2
Nekretnine Foto: nekretnine.rs, 4zida.rs

Od januara do marta 2022. godine kupljeno je, odnosno prodato 32.607 nekretnina u Srbiji za 1,6 milijardi evra. Osim onih uobičajenih, nama su privukle pažnju nekretnine koje su u oglasima, a koje su zaista neobične i neskvadišanje. Preciznije, imaju takav dizajn koji se retko viđa na našem tržištu. 

Broj prometovanih nepokretnosti bio je za 6,7 odsto veći nego u istom periodu 2021. godine. Kako se navodi u izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti u prvom tromesečju 2022. godine Republičkog geodetskog zavoda najviše nekretnina prodato je u Beogradu-7.946, u Novom Sadu je prodato 2.754, Nišu 1.036 i Kragujevcu 648 nekretnina.

Za ove nekretnine potrošeno je 1,6 milijardi evra što je rast od čak 22,2 odsto u odnosu na isto tromesečje prethodne godine što svedoči o rastu cena nekretnina.

Na nivou celog Beograda prosečna cena novogradnje iznosila je 2.615 evra po kvadratu, dok je cena starogradnje 1.680 evra, a zanimljivo je da je prometovano više stanova u staroj nego u novoj gradnji.

U Novom Sadu nova gradnja je koštala u proseku 1.505 evra, jeftinije nego 1.517 evra u staroj gradnji. U Nišu je kvadrat koštao 1.003 evra po kvadratu u novoj, a 1.020 evra u staroj gradnji.

Od velikih gradova najjeftiniji je bio Kragujevac sa 1.065 evra u novoj i 810 evra u staroj gradnji.

A evo kako izgledaju te eobičnog oblika, gde se nalaze i koliko koštaju.

Naišli smo prvo na jedinstven objekat u najlepšem delu Fruške gore. Porodična kuća izgleda naime kao zamak, a kvadrature je 900 m². Osim toga, poseduje 45 ari zemljišta. 

Zamak cene oko 250.000. 

Drugi objekat ima krov koji je gotovo od slame. Reč je o kući iz 1998. godine sa 10 ari placa. Ima dva kupatila i šest soba. A kako tačno izgleda, najbolje će vam objasniti njeno ime - "vojvođanska bajka". Nas podseća na engleske dvorce, što će vam fotografije pokazati.

Divna je i kuća u starom srpskom stilu, 290m2 na Zelenom Brdu. Izgleda kao mini dvorac i ima oko 5 ari placa. Kako je poskazalo tržište prethodnih meseci, i svetu "lepo" prolaze kuće i vile koje imaju drugačiji dizajn. Primer je kućica koja izgleda kao da je iz crtanog filma.

Mnogi vlasnici nekretnina se trude da prodaju što skuplje objekat, pa često napišu i lux pored.

Ipak, nije samo kvadratura uslov da neka nekretnina bude luksuzna, pogotovo ako uzmemo u obzir da se određen broj ovih nekretnina, pogotovo kuća u Beogradu, nalazi u priradskim opštinama, gde je kvadrat jeftiniji, a nekretnine su obično manje luksuzne od onih koje se nalaze na Dedinju ili Senjaku.

Cena luksuznih stanova kreće se od 3000 evra/m2, pa naviše, a kvadrat luksuznih kuća često košta i po 5 000 evra ili više. Luksuzne kuće često imaju veliko dvorište i zatvorene ili otvorene bazene, a ako su u pitanju stanovi, često imaju džakuzi na terasi - kaže za Telegraf Biznis Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs.

U sklopu luks objekta obično možemo naći prostorije za vežbanje ili relaksaciju (kućni bioskop ili bilijar), sobe pretvorene u garderobere, radne kabinete ili prijemne sob.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>