• 0

Zapanjujući pustinjski rizort: Zavirite u prelepe vile, inspirisane beduinskim šatorima

Koncept uključuje kombinovanje prirodnih lepota, sa modernim projektom koji se "neprimetno" integriše u lokaciju

  • 0
Luksuzni beduinski šatori sa 5 zvezdica, pustinjsko letovalište Foto: Banyan Tree AlUla Resort / Ferrari / Profimedia

Studio AW2 je kompletirao odmaralište Banyan Tree AlUla Resort u dolini Ašar u Saudijskoj Arabiji, sa apartmanima nalik beduinskim šatorima, koji imaju krovove od platna boje peska.

Na autentičnom, otvorenom mestu u pustinji AlUla, odmaralište se sastoji od 47 luksuznih apartmana, dva restorana i SPA odeljka sa bazenom, a sve to je raspoređeno oko okolnih stena.

Objekti podsećaju na šatore nomadskih beduina koji su, kroz istoriju, zauzimali ovo područje, a dizajnirao ih je pomenuti studio iz Francuske, sa ciljem da "uravnoteže" pogled na masivni pejzaž sa intimnijim delovima odmarališta.

Tzv. "džepovi", treba turistima da pruže osećaj privatnosti.

"Naša arhitektura reaguje na krhkost lokacije Ašar i ima za cilj ne samo da je obnovi, već i da je zaštiti od buduće štete, svesnim rešavanjem ravnoteže čoveka i prirode", rečeno je iz studija koji vode arhitekte Reda Amalou i Stéphanie Ledoux, piše portal dezeen.com.

Kažu da njihov koncept uključuje kombinovanje prirodnih lepota, sa modernim projektom koji se neprimetno integriše u lokaciju, dizajnom koji je prilagođen kulturnim, istorijskim i prirodnim specifičnostima Ašara.

Inače, planovi za Banyan Tree AlUla Resort su prvi put otkriveni 2020. Podsećamo vas da Saudijci intenzivno rade i na podizanju eko grada, zamišljenog da bude bez automobila i štetnih emisija, tako da svuda možete da idete peške.

Šatori iz doline Ašar podrazumevaju prostor za jednu do tri spavaće sobe, a izgrađeni su od kompresovane zemljane cigle. Krovovi su poduprti drvenim stubovima, tako da pružaju hlad i privatnost gostima. U sklopu šatora su i popločane terase sa prostorima za sedenje, malim bazenima i ognjištima.

Iz studija AW2 još jednom pominju da je ideja spajanje čoveka sa prirodom.

Video: Stadion 974 napravljen od kontejnera na kojem će večeras igrati Švajcarska i Srbija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>