• 1

Ultrabogati godinama razmišljaju o bunkerima za apokalipsu: Profesor ispričao anegdotu sa predavanja

Spremni su da ih plate i 100 miliona dolara

  • 1
Bunker sa pet zvezdica zaštita od nuklearnog rata Foto: Oppidum Bunkers / Ferrari / Profimedia

Kada je pre nekoliko godina profesor medija i digitalne ekonomije u Njujorku, Daglas Ruškof, upitan da održi konferenciju za bankare, pretpostavio je da će ga pitati o njegovoj knjizi o internetu.

Umesto toga, susreo se sa ultra-bogatim predstavnicima tehnoloških ofšor fondova, i svi su imali isto pitanje. Koji region je najbolji za povlačenje?

- Plašili su se da svet ide ka onome što su oni nazvali 'događaj', neku vrstu 'ekološkog pada, nuklearne eksplozije, solarne oluje, neuzastavljivog virusa ili malicioznog kompjuterskog virusa koji će sve uništiti - ispričao je profesor za FT.

Takođe, zanimalo ih je da li su klimatske promene strašnije od biološkog rata, kao i koliko dugo će morati uopšte da ostanu u bunkeru?

I, krucijalno, kako da spreče da ih sopstveno obezbeđenje eliminiše? Ova pitanja namenili su baš profesoru jer je prethodno napisao knjigu o budućnosti tehnologija. Tako da, da, jesu došli zbog profesorove knjige, ali ne one na koju je on mislio.

Plaćaju ih i 100 miliona dolara

Podsetimo, u septembru smo pisali o bunkerima koje izrađuje švajcarska firma Oppidum, a pojedinci su spremni da ih plate i do 100 miliona dolara.

- Svaki klijent ima različite zahteve i svaki Oppidum je napravljen po meri — to jest, dizajniran da ispuni te individualne zahteve -  ispričao je nedavno osnivač Oppiduma.

Bunkeri su dostupni za Evropu, Veliku Britaniju, Ameriku i Ujedinjene Arapske Emirate.

U našoj galeriji podsetite se kako mogu izgledati pomenuti burkeri.

No, vratimo se na odgovore profesora.

Ruškof je priznao da nije imao mnogo njih da ponudi, osim da ako bilioneri žele da izbegnu smrt od strane svog obezbeđenja, postanu bolji prema njima.

Takođe, po njegovom mišljenju, sve dok ultra bogati smatraju da mogu da pobegnu "kraju sveta", to im je manje potrebno da osete neophodan očaj da to spreče. To je pogotovo deprimirajuće, navodi profesor u svojoj novoj knjizi "Preživljavanje najbogatijih" s obzirom da su u pitanju isti ljudi koji su pogoršali probleme poput klimatskih promena, socijalnih konflikta i nejednakosti.

- Imaju takvo mišljenje da postanu iznad svih - raspravlja profesor i dodaje da im "bunkeri omogućavaju da se odjave".

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Краљево

    24. decembar 2022 | 13:10

    Ja nisam bogat ali i ja vec dve godine razmisljam o tome

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>