• 0

Gradi se Prijepolje na vodi: Da li se pomera investija leve obale Lima na koju se čeka deceniju

Više od 10 godina se čeka nastavak projekta

  • 0
Izgradnja trgovinskog lanca, infrastruktura  Prijepolje Foto: Telegraf.rs

Građani Prijepolja duže od jedne decenije slušaju priče rukovodilaca o izgradnji modernog i savremenog naselja na levoj obali Lima. Plan detaljne regulacije Šehovića polje koji je usvojen 2018. godine predstavljao bi još dugo samo spisak lepih želja, da prošle jeseni Lidl nije najavio svoj dolazak. Tada su učinjeni znatni napori da se pomenuti planski dokument prilagodi potrebama investitora a najskorija obećanja vlasti su da će se mašine na proleće pojaviti u Šehovića polju.

Planom detaljne regulacije Šehovića polje predviđeno je kako da se ovaj deo grada planski i urbanistički razradi da bi se stvorili uslovi za izgradnju tzv Novog Prjepolja na levoj obali Lima. Reč je o modernom naselju sa kompletnom infrastrukturom, bulevarima i saobraćajnicama. Priključne saobraćajnice su logičan nastavak mosta preko reke Lim koji je izgrađen još 2010. godine. I već 13 godina se čeka na nastavak započetog.

-Ljubomorno smo ga čuvali godinama, imali smo planski akt ali nismo pristupali promeni – kaže predsednik Skupštine opštine Prijepolje Izudin Šantić za PP Media, objašnjavajući kako je vlast čekala zgodnu priliku da bi se taj prostor najbolje iskoristio.

A prilika je naletela i to 2020. godine, kada se Lidl zainteresovao za parcele u Šehovića polju. Tada je lokalna samouprava stupila u razgovore sa predstavnicima „Lidla“ i kompanije „MDG“, koja je vlasnik parcela na kojima bi se objekat gradio, ali se isprečio plan detaljne regulacije za Šehovića polje koji je predviđao da kroz parcelu prolaze tri saobraćajnice, od kojih je jedna široka čak 18 metara sa drvoredima i parkinzima. Lokalna samouprava je tad izazila spremnost na kompomis, ali donošenje planskih dokumenata zahtevalo je vreme.

-Znajući šta nam to znači, moj lični pristup je bio da ubrzavamo priču. Jer donošenje takvog plana u isključivoj je nadležnosti lokalne samouprave, tj lokalnog parlamenta. Mi dobijamo na kraju formalnu saglasnost od države Srbije ali to je manje bitno u odnosu na postupke koje mi sprovodimo – naglašava Šantić.

I tako je u oktobru lane, na zahtev i o trošku Bitoveksa, koji zastupa Lidl, izmenjen Plan detaljne regulacije Šehovića polje koji je usvojen 2018. godine.

– Menjali smo ga na zahtev Bitoveksa, s namerom da poslovno tipski komercijalni objekat dođe u Prijepolje. Pored Lidla iskoristili smo ga da definišemo neke probleme koje smo imali za saobraćajnice- jer planiramo izgradnju dve bitne saobraćajnice, u dužini od po 500m – jednu od mosta ka železničkoj stanici, kao nastavak Ćirkove ulice, a drugu pored Gimnazije ka magistralnom putu sa kompletnom infrastrukturom. Dakle, ideja je da pored izgradnje Lidla, napravimo saobraćajnice koje će privući i nove investitore- ističe Izudin.

Zašto se čekalo toliko vremena? Da li su možda privrednici ti koji su kočili donošenje ovog plana? Vlasnik trgovinskog lanca Zenit i odbornik Sandžačke demokratske partije Elvin Banjica, mišljenja je da na tržištu vlada sistem ponude i potražnje i da je zdrava konkurencija neophodna.

- Konkretno, meni kao privredniku ne smeta a na ostalima je da procene. Jedino što je po mom mišljenju upitno a to je način na koji se menja ovaj dokument. Možda ga treba menjati u korist svih a ne u korist pojedinaca- naveo je Banjica.

Odbornik DPS dr Zulkefil Sadović, prilikom rasprave na skupštinskoj sednici na kojoj je usvojena Odluka o izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije Šehovića polje, izrazio je zabrinutost šta će biti sa lokalnim marketima dolaskom ovog hipermarketa?!

-Svaka medalja ima dvije strane. Što se mene tiče, to je dobro, imaću veći izbor gde ću šta kupiti. Ali, koliko će Lidl da zaposli ovde, toliko će da uzme kapitala i odnese i toliko će našim domaćim marketima oduzeti profit- tvrdi Sadović.

Još jedan primer kako se planski dokumenti kroje po meri investitora je izgradnja minihidroelektrana na Sopotnici, čije je planske dokumente za izgradnju vlast ponovo vratila na doradu. Ubrzo nakon toga, stigla je i opomena pred tužbu od strane firme Hidropower BGD“, po čijem je zahtevu urađen Nacrt plana za minihidroelektrane „Lipovica“ i „Vir“ zato što od 2020. godine nisu dobili nikakvu informaciju da li je Plan usvojen na Skupštini. Tako je opet pokrenuta procedura koja ide u pravcu stavljanja u cevi jedne od najlepših prijepoljskih rečica.

- Ovo su samo preduslovi za dobijanje građevinskih dozvola za izgradnju malih hidrocentrala. Pošto je država suočena sa velikom energetskom krizom, nadamo se da ćemo uspeti da pribavimo dozvole i da će na dobrobit države Srbije ovaj problem sa izgradnjom biti rešen i procedura nastavljena- istakao je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Ekološki aktivisti su najavili otpor ovoj odluci a isti stav deli i prijepoljska opozicija u lokalnom parlamentu.

– Mislim da izgradnja minihidroelektrana na Sopotnici nije dobro rešenje kao što nije dobro rešenje uopšte dozvoliti na teritoriji opštine Prijepolje da se na taj način iskorišćavaju naša prirodna bogatstva – kaže odbornik opozicione Stranke demokratske akcije Sandžaka Edib Kajević.

Donošenju planskih dokumenata prethodi javni uvid pošto ovi dokumenti u mnogome određuju budućnost građana. Nažalost, praksa pokazuje da građani često nemaju sve informacije na vreme ili ne razumeju implikacije planskih rešenja.

Marku iz Podvaroši planski akti ne znače ništa, ali podržava dolazak novog trgovinskog lanca u Prijepolje dok se protivi najavljenoj izgradnji minihidroelektrana.

-Što više trgovina imamo, to će cene biti povoljnije i tu vidim našu korist. S druge strane, minihidroelektrane pune džepove onih koji ih grade, tako da ne vidim gde je tu interes građana. Samo imamo štetu, jer će prirodne lepote Sopotnice nestati - navodi Marko.

Važnost donošenja planskih dokumenata mnogi građani zaista razumeju tek kada se susretnu sa njihovim posledicama: sa posečenim stablima, montažnim kompleksima u srcu grada i rekama koje nestaju. Za naknadnu pamet tad već bude kasno.

(Telegraf  Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>