• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od početka godine prodata 3 hotela, simboli Beograda: Poslednji dobio novog vlasnika prošle nedelje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaki ponaosob predstavljao je simbol grada, bivših država i nekih prošlih vremena

  • 0
Hoteli Slavija, Jugoslavija i Union Foto-kolaž: Google Street View, Shutterstock/Nada B

Od početka ove godine prodata su tri prestonička hotela: u januaru hotel Slavija, dva meseca kasnije Jugoslavija a poslednji u nizu, koji je otišao na doboš, je hotel Union.

Svaki ponaosob predstavljao je simbol Beograda, bivših država i nekih prošlih vremena. Danas imaju nove vlasnike, a evo i ko su.

Slavija prodata poznatom lancu mesara

Sredinom januara, tadašnji ministar privrede Slobodan Cvetković potpisao je ugovor o prodaji hotela Slavija sa predstavnicima kompanije "Matijević".

Inače, resorno ministarstvo je prodaju hotela oglasilo samo tri meseca ranije, po ceni od 24,94 miliona evra.

Kako je ranije pisano, predmet prodaje je bio udeo u vlasništvu Republike Srbije, što je predstavljalo 100 odsto ukupnog kapitala subjekta privatizacije.

Prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, ukupna procenjena vrednost kapitala na dan 31. decembar 2022. godine iznosila je 24.940.661 evra, a početna cena za prodaju kapitala iznosila je 100 odsto procenjene vrednosti kapitala.

Hotel Jugoslavija Foto: Shutterstock/Nada B

Nekadašnji simbol SFRJ

Hotel Jugoslavija prodat je 22. marta na javnoj licitaciji Milenijum timu, kao jedinom ponuđaču koji je ispunjavao propisane uslove, za 3,17 milijardi dinara.

Milenijum tim je nakon kupovine saopštio da će ukupna ulaganja, koja se planiraju u naredne četiri godine, iznositi više od 400 miliona evra.

Telegraf Biznis pisao je kakvi su planovi za nekadašnji simbol SFRJ.

Poslednji u nizu: Union

Prošle nedelje, 14. juna, na javnom nadmetanju prodat je i hotel Union za 727 miliona dinara (6,2 miliona evra) preneo je Bloomberg.

Kako su naveli, početna cena bila je 297 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), na licitaciji je učestvovalo 10 ponuđača, a novi vlasnik hotela je firma Logga plus d. o. o. iz Beograda, čiji je direktor i osnivač Vladan Miketić.

Zajedno sa zgradom hotela od skoro 3.000 kvadrata, novi vlasnik je dobio i umetničke slike, opremu, zalihe, ali i dugove.

- Obaveze iz poslovanja i ostale kratkoročne obaveze koje ima hotel Union, 58 puta su više nego iznos obrtne imovine. Obaveze su 124,3 miliona dinara, a obrtna imovina 2,1 milion dinara, i većinski se odnosi na potraživanja. Potraživanja po osnovu prodaje su bila značajno ispravljena tokom godine (ispravka je iznosila oko dva miliona dinara), što ukazuje na ozbiljan problem naplate potraživanja. Značajno je napomenuti i da kratkoročne obaveze iznose čak 46 odsto vrednosti stalne imovine (koja na 31.12.2023 iznosi oko 267.4 miliona dinara) - objasnio je Ilija Nešić, analitičar BBA.

Firma Logga plus osnovana je 2008. godine, ima jednog zaposlenog i prošlu godinu završila je sa gubitkom od 11,1 milion dinara.

Registrovana je za trgovinu i pružanje usluga i do sada nije bila u poslovima hotelijerstva.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako godine rada u hotelijerstvu utiču na život i porodicu?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>