• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više nemaju kome da iznajme: Stanodavci nude besplatan parking i prvu kiriju samo da bi uselili nekoga

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Balon je pukao

  • 6
Primopredaja ključeva, ugovor, stanovanje Foto: Shutterstock

Igra se menja: Zakupci postaju sve jači u odnosu na stanodavce. Stanovi ostaju na tržištu duže, stopa praznih stanova raste, a rast cena zakupa usporava.

Sada su stanodavci prisiljeni da nude dodatne pogodnosti poput besplatnog parkinga i besplatnih nedelja zakupa kako bi privukli stanare.

Udeo oglasa za iznajmljivanje na Zillovu koji nude popuste kao podsticaj za iznajmljivanje porastao je na 33,2% u julu. To je na istom nivou kao u junu, ali je povećano u odnosu na 25,4% pre godinu dana i daleko iznad nedavnog minimuma od 19,4% pre dve godine, prema podacima Zillova.

- Stanodavci su u suštini u trci za privlačenje stanara, pa nude razne ponude i pogodnosti kako bi privukli ljude -rekao je Orphe Divounguy, viši ekonomista u Zillovu.

Ponude su posebno popularne u šest velikih gradskih područja, gde više od polovine oglasa za iznajmljivanje na Zillovu nudi dodatke: Raleigh (53,3%), Charlotte (53%), Atlanta (52,2%), Salt Lake City (50,9%), Nashville (50,8%) i Austin (50,5%).

Svi ti tržišta su zabeležila porast ustupaka stanodavaca u poslednjih godinu dana, predvođeni Charlotteom, gde je udeo stanova koji nude podsticaje porastao za skoro 16 procentnih poena.

Natalie Garcia, 23-godišnja studentkinja iz Arizone, nije imala problema da pronađe dobar posao dok je ove proleće tražila stan sa svojim momkom.

- Iskreno, svi stanovi koje sam gledala imali su promocije - rekla je Garcia u telefonskom intervjuu za CNN.

Ona i njen momak su na kraju dobili popust od 50% na prvi mesec zakupa u jednom stanu u kojem su se nedavno uselili.

Druga devojka je obezbedila besplatan mesec zakupa nakon što su ona i njen momak ponudili da poprave slomljenu ogradu u dvosobnom stanu koji su razmatrali.

- Potpuno smo imali sreće - rekla je Dunham, 23-godišnja učiteljica.

Visok trošak života

Uprkos ovim ustupcima, trošak stanovanja ostaje bolna tačka u ekonomiji.

Troškovi stanovanja činili su skoro 90% mesečnog povećanja cena potrošnje širom ekonomije u julu, prema podacima Biroa za radnu statistiku. Cene stanovanja su skočile za 5,1% u odnosu na prošlu godinu, iako to predstavlja usporavanje u odnosu na nedavne trendove.

Cene stanova i dalje rastu, povećavajući se za 5,1% u poslednje dve godine, prema Zillovu.

Međutim, to je u skladu sa istorijskim trendovima i predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na skok od 22,3% tokom prethodne dve godine.

Promena u ravnoteži moći u korist zakupaca delimično je izazvana građevinskim bumom za stanove.

U junu je skoro 60.000 stanova za više porodica završeno širom Sjedinjenih Američkih Država, prema vladinim podacima. To je najveće povećanje u ponudi od 1973. godine.

Nedavni građevinski bum otežao je stanodavcima da popune neka stanove. Stopa praznih stanova ostaje na 6,6%, najvišoj od zime 2021. godine.

Divounguy, ekonomista iz Zillova, rekao je da bi opadanje kamatnih stopa na hipoteke takođe moglo igrati u korist zakupaca, podstičući neke potencijalne zakupce da uđu na tržište stanovanja.

- Budući da su proaktivni, informisani i svesni svoje moći, zakupci mogu iskoristiti pogodnosti koje stanodavci nude - rekao je Divounguy.

(Telegraf Biznis)

Video: Poklanja dve kuće, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Ljiga, uslov je samo jedan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kibo

    17. avgust 2024 | 11:08

    Super za Ameriku samo što smo je Srbija par ulica dalje. A kakva je situacija u Kinšasi?

  • Rada

    18. avgust 2024 | 05:50

    Svašta!!!šta nas briga

  • Rajko

    17. avgust 2024 | 15:51

    Kod nas je odavno pukso samo nesme niko od ovi placenika to da kaze nista se vise nemoze prodati sta se ovo dessva

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>