• 8

Ako PIO ne dokažete da ste živi - nema penzije

Više od 200.000 penzionera u Srbiji, koji primaju inostranu penziju, u obavezi je da jednom godišnje lično dostave dokaz o životu, kako bi penzija nastavila da im stiže, inače se isplata obustavlja

 • 8

Penzioneri koji žive u Srbiji, a primaju celu ili deo inostrane penzije, u obavezi su da jednom godišnje dostave inostranim penzijskom fondovima potvrdu o životu.

U slučaju da to propuste, fond će prestati da im isplaćuje inostranu penziju, sve dok dokaz da su živi ponovo ne dostave. Ovo je važno, pre svega, da bi se sprečile zloupotrebe i mahinacije kakvih je bilo ranije.

Naime, dešavalo se da penzioner premine, da se o tome ne obavesti fond i da neko drugi godinama nastavi umesto njega da prima penziju, dok se to na neki drugi način ne otkrije.

Dostavljanjem potvrde o životu garantuje se fondu, koji isplaćuje penziju, da je penzioner živ i da nastavlja da prima penziju. Ono što je posebno bitno je da je ova usluga za penzionere kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje besplatna. Dovoljno je samo kao dokaz poneti ličnu kartu radi identifikacije.

Ukoliko inostrani penzioner ovu uslugu zatraži kod notara, moraće da plati.

Potvrde se, kažu u PIO, izdaju po pravilu na obrascu koji na adresu penzionera stiže iz stranog fonda koji isplaćuje penziju, ili nadoknadu.

U Srbiji danas ima više od 200.000 penzionera koji su to pravo ostvarili radeći van zemlje ili u državama bivše SFRJ. Najviše njih penziju je ostvarilo u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj. I svako od njih obavezan je da dostavi potvrdu da je živ što je pravni osnov da penzija nastavi dalje da se isplaćuje.
Ova potvrda, napominju u PIO, dostavlja se jednom godišnje.

Važno je da se zna da se dostava obrazaca potvrde o životu radi overe ne odnosi na penzionere koji imaju prebivalište u državama nastalim na prostoru bivše SFRJ, s obzirom na to da su 2015. godine svi korisnici dopisom obavešteni da mogu da kopiraju stare obrasce ili pribave nove i predaju ga fondu u mestu gde im je prebivalište.

VIDEO - Vučić: I ove godine ćete imati novi rast penzija i plata u javnom sektoru

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zex

  Ako je sve napredno, valjda je opstina duzna da umrlicu elektronski posalje u PIO.Zar je moguce da sve ide dovraga? Ocito ovde nista ne funkcionise!!!!!

  3
  1

  Podelite komentar

 • Malo

  A dok dokazes da si ziv treba ti papira 200 evra

  7
  2

  Podelite komentar

 • Nije nego

  Josif Tatić (Jataganac): "Kako si ujko ? Jesi li živ ?" . Čkalja (Branković): "Ako ćemo da se lažemo, živ sam !" .

  9
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke