• 1

Nude im ček od 1.000 dolara mesečno, radili ili ne. Nije im se dopala ta ideja

Amerikanci nisu baš zainteresovani za UBI, ali dve zemlje G7 vide u tome dobrobiti.

  • 1
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Foto: Shutterstock

Većina Amerikanaca ne favorizuje predlog zagarantovanog keša koji predlaže predsednički kandidat Endru Jang, međutim neke druge zemlje na to gledaju drugačije.

Otprilike 77% stanovnika Velike Britanije i 75% stanovnika Kanade podržavaju ideju univerzalnog osnovnog dohotka (UBI) pre svega u tome vide pomoć radnicima koji izgube posao usled napretka veštačke inteligencije, pokazala su istraživanja koja su tek objavljena. Poređenja radi, samo 43% Amerikanaca ga podržava.

Galup, jedan od istraživača, priznaje da bi razlike u podršci za UBI, koje su u istraživanju definisane kao "program koji uspostavlja vlada i koji bi svakoj odrasloj osobi pružio određeni iznos novca svake godine", mogle da se povežu sa tradicionalno snažnijim merama socijalne sigurnosti.

Američki ispitanici sa većim obrazovanjem takođe su pokazali veći nivo podrške za UBI od onih sa manje obrazovanja; u međuvremenu, ispitanici u Kanadi i Velikoj Britaniji sa nižim obrazovnim stepenom bili su skloniji da podrže takvu politiku.

Podrška za UBI bila je veća među mlađim ljudima nego među starijim kolegama u sve tri države, a žene širom odbora spremnije su od muškaraca da podrže tu politiku. Isplata 10.000 USD godišnje za oko 300 miliona Amerikanaca imala bi račun veći od tri biliona dolara godišnje, prema jednoj proceni koju je objavio Centar za budžet i prioritete politike.

- UBI programi bi verovatno bili prihvatljiviji u ovim zemljama kada bi njihove vlade podržale oporezivanje tehnoloških kompanija koje bi pokrile račun -

Ankete, sprovedene između aprila i juna, uključivale su odgovore od 4.394 odraslih u SAD-u, 3.049 odraslih u Kanadi i 3.208 odraslih u Velikoj Britaniji.

Jang, biznismen i bivši korporativni advokat, napravio je plan za UBI od 1.000 dolara mesečno što je definitivno obeležje njegove kampanje. Tokom prošlomesečne demokratske predsedničke rasprave, on je na pozornici objavio da će mesečno davati 1.000 dolara donacija, a već je lično finansirao takve isplate porodicama u Nju Hempširu, Ajovi i na Floridi, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg, direktor Tesle Ilon Mask veruju da bi takav program Amerikancima pružio sigurnosnu mrežu i pomogao radnicima koje je pogodila automatizacija.

Oko 25% američkih poslova imaće „veliku izloženost automatizaciji“ tokom narednih nekoliko decenija, prema analizi, a više od 70% njihovih zadataka „rizikovalo je zamenu“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    7. oktobar 2019 | 19:10

    Kada bi se kod nas ovo uvelo, resio bi se problem nataliteta za dve-tri godine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>