• 5
 ≫ 

Svi beže s posla oko Nove godine, a njima će džepovi za doček biti puni

 ≫ 

Većina nas razmišlja unapred kako da predstojeće praznične dane iskombinuje tako da ne idu na posao. Ipak, ima onih koji hteli ne hteli moraju da rade, ili bar da dežuraju, a dosta je i onih koji jedva čekaju upravo praznike kako bi mogli dodatno da zarade

  • 5
Deda Mraz, novac

Foto: Ivan Živković, Shutterstock

Kolika god nam bila prosečna plata u toku ostalih meseci, mnogi će pre da biraju slobodan dan nego zaradu za 31. (ili bilo koji drugi praznični dan)

- Svi beže od rada za Novu godinu, više bi voleli da tu noć provedu sa članovima porodice ili da otputuju. Postoje zanimanja koja po prirodi posla zahtevaju dežurstva, ali meni nije poznat podatak da neko daje više novca za rad praznikom - kaže za Telegraf Biznis Ranka Savić iz ASNS.

Radnici koji rade za te dane, mogu da računaju na duplu dnevnicu, ili bakšiš u zavisnosti od profesije, osim ako se ne bave delatnostima, koja su povezana baš sa praznicima.

Pekari, obezbeđenje, portiri, lekari, medicinske sestre, vatrogasci, kasiri, čistači, konobari - oni uglavnom rade noću, što znači i novogodišnju i to mora da utiče na obračun njegove zarade na kraju meseca, ali ne specifično i za dan dočeka.

Dodatno, dnevna smena takvih radnika plaća se tek 25.000 dinara, dok je noćna oko 45.000 (neto).

Ipak, evo ko sve može da zaradi od praznične euforije:

Deda Mraz

 

Jedan od načina da zaradite nešto dodatnog novca jeste da obučete odelo Deda Mraza. Da je ovaj posao isplativ govori činjenica da se svake godine povećava broj osoba koji glumeći poznatog deku zarađuju dodatni novac. Cene se kreću od 2.000 pa do 15.000 dinara, a sve zavisi od veštine, animacije i termina iznajmljivanja

Kozmetičari, fizeri

 

Termini kod manikira, frizera ili za depilaciju zakazuju se za kraj decembra i po nekoliko meseci unapred. Obično dame vole časte za uslugu, tako da termin od 1.300 dinara bude minimum 1.500. Saberite to za minimum desetak termina dnevno po jednoj komzetičarki. Kako nam je priznala jedna od njih, radiće i duplu smenu do ponoći, jer je prošle godine zaradila za noć kao za čitav mesec!

Jelka

Image by Pezibear from Pixabay

Prodavci jelki i ukrasa

 

Veruje, mnogi od nas čekaju baš 31. da bi okitili jelku, ili kupili još po neki ukras. Ukoliko imate plastičnu jelku od ranije, i želite da je osvežite ponekim novim ukrasom, ulaganje neće biti više od par stotina dinara. Međutim, najrizičnija i najskuplja je kupovina sveže jelke, jer je za najjeftiniju potrebno izdvojiti oko 1.500 dinara.

Prodavci pirotehnike

 

Često se govori o opasnostima petardi i povredama koje deca ili životinje zadobijaju. Ipak, to mnoge ne sprečava da od uličnih prodavaca “na crno” pazare pirotehniku.

 

Taksisti

 

Taksistima je tradicionalno doček radan dana, a kako nam kažu, zarada je dobra.

Muzičari

 

Bilo da nastupaju na trgovima, u klubovima ili kafanama, izvesno je da će u novogodišnjoj noći zarađivati upravo pripadnici ove profesije.

Medicinari, policajci, vatrogasci, čuvari

 

Noćni rad je oko 390 dinara po satu, ali više od toga baš za novu godinu teško da će da zarade. Poslodavac ili država platiće ih najviše 110 odsto na osnovnicu dnevnice, koliko im i pripada po zakonu o radu kada je državni ili verski praznik u pitanju. Kako 31. nije neradni dan, radiće najverovatnije kao i uobičajeno.

Konobari

 

Sudeći prema izjavama onih koji su konobarisali ranijih godina, u toku najluđe noći, najluđa je i zarada. Tako, konobare gazde nekada časte i posebnom dnevnicom od 50 evra za to veče, a kada se na to doda bakšiš, reklo bi se da se isplati. Gužva i pijani gosti su međutim, nešto sa čim moraju da se suoče.

Kolike su im inače plate

 

Najmanje poslednje prosečne neto zarade isplaćene su u delatnostima koje smo pomenuli, a to su usluge smeštaja i ishrane – 35.160 dinara, a potom zaposlenima u ostalim uslužnim delatnostima – 41.162. U delatnosti umetnost, zabava i rekreacija zarada je bila 46.128 dinara, trgovini na veliko i malo, administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima 49.502.

Najtanja koverta stigla je u džepove zaposlenih u oblasti pripreme i posluživanja hrane i pića – 32.223 dinara. Manje od 40.000 dinara u oktobru su zaradili i zaposleni u trgovini na malo, uslugama održavanja objekata i okoline – 38.599, oni koji rade u delatnostima putničkih agencija, tur-operatera i rezervacija – 39.040.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    30. decembar 2019 | 20:49

    Nikad nisam radio za doček nove godine. Pa i meni je nova godina a zarada ma koliko dobra bila neće promeniti ništa bitno u mom životu ali ta noć sa porodicom je neprocenjiva. Sretno svima bilo novo 2020 leto.

  • Portir

    30. decembar 2019 | 20:26

    Obični službenici obezbeđenja, em nemaju neku platu a praznične, e to je posebna priča, ali mora da se radi.

  • Kuzma

    30. decembar 2019 | 18:10

    Lozaci u toplanama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>