• 0

5 načina da sada pozajmite novac, od najjeftinijeg, do najskupljeg

Finansijski stručnjaci ne savetuju da pozajmite od porodice i prijatelja

  • 0
pare

Foto: Pixabay

Ne postoji savršeno rešenje za pozajmljivanje novca. Jedna od opcija je da pozjamite od porodice i prijatelja, ali stručnjaci često upozoravaju da to nije najsjajnija opcija jer ove vrste pozajmica mogu da zategnu odnose.

Možete da "ukradete" od svoje štednje za penziju. Međutim, i to može biti rizično: Ako vas otpuste ili promenite posao, otplata dospeva odmah, a pozajmljivanje sa vašeg penzionog računa može vam se obiti o glavu.

Tu je i zajam od banke, od vašeg šteka za stan, ili kuću... fonda. Ipak, tu vas čeka onda kamata.

Ako vam nedostaje keša, evo nekoliko načina da dobijete potreban novac, od najjeftinijeg do najskupljeg.

1. Keš kredit

Banke nude sada povoljne kamate, raspitajte se šta bi vam najviše odgovaralo. Idite od jedne do druge banke i tražite ponudu koja bi vam bila optimalna. keš krediti su najbolje rešenje za sve one stavke koje morate da platite odmah, a ne znate usled ove situacije kako. Kamate su niske, rate mogu biti male.

2. Dozvoljeni minus

Ne savetujemo vas sada da se zadužite do guše, ali dodatni novac na vašem računu može biti prva pomoć da premosite mesec. Naročito ako umete da se kontrolište. Par hiljada ćete lako da izbalansiorate. Problem je ako nemate kontrolu i potrošite ceo dozvoljeni iznos. Trebaće vam ne meseci, već godine da se "isčupate".

3. Kreditna kartica

Kreditne kartice su skup način za pozajmljivanje novca. Ako ne otplaćujete iznos svakog meseca, čeka vas visoka kamatna stopa o brzo će vam to postati skupo. Zato pažljivo sa ovom opcijom. Istina, kreditne kartice su spas za sva ona plaćanja na rate, pa procenite kakva kreditna kartica bi vam odgovarala.

4. Lični kredit

 

Amerikanci imaju sistem koji zovu kredit od unije, i ne može da se primeni kod nas. Ali postiji šansa da vašeg poslodavca pitate da sklopite određeni dogovor, gde bi vam dao platu unapred, ili svojevrsni kredit, koji biste mu vraćali kroz platu. Ovakvi načini pozajmice su isključivo stvar dogovora i volje poslodavca.

5. Kredit od banke

Ko god ima mogućnosti sada, opcija je da podigne kredit. To ne mora biti keš kredit sa početka teksta. Već osmislite liniju sa svojom bankom, koja će biti dovoljna da vam reši trenutne probleme, ali i da vam ostane novca da u nešto uložite.

Kreditne linije koje nisu keš krediti često podrazumevaju i da ćete morati da garantujete nečim poput kuće, ili automobila, ili plate koja je malo iznad prosečne.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>