• 3

Šveđani eliminišu gotovinsko plaćanje? Roditelji deci čak ni džeparac ne daju u kešu

Sve kovanice i novčanice koje su u Švedskoj u opticaju čine još samo jedan odsto BDP-a

  • 3
švedska kruna, novac, keš

Švedska kruna / Foto: Pixabay

Kovanice i novčanice već dugo nisu omiljeno sredstvo za plaćanje u Švedskoj, a korona kriza je trend ka bezgotovinskom plaćanju samo pojačala. Bankari, ipak, upozoravaju na mnoge rizike ovakvog načina plaćanja.

Narodna banka te zemlje upozorava građane, iz straha da bi gotovina mogla fizički u potpunosti nestati. Roditelji u Švedskoj čak ni džeparac deci ne isplaćuju gotovinom, prenosi Investitor. Nemački list Fokus navodi da samo 16 odsto dece dobija džeparac u gotovini, dok 84 odsto poseduje digitalne štedne knjižice.

Istraživanje je pokazalo da u Švedskoj generacije između 18 i 34 godine, u 75 odsto slučajeva ne plaćaju gotovinom. Sve kovanice i novčanice koje su u Švedskoj u opticaju čine još samo jedan odsto BDP-a, a poređenja radi, u SAD, gde se takođe naširoko plaća karticama - taj procenat je 8, u evrozoni - 10 odsto.

Korona kriza povećala je odbojnost Šveđana prema gotovini, a zanimljivo je da se najveći deo plaćanja obavlja bez kontakta, preko NFC čipa na kartici ili preko mobilnog telefona. U Nemačkoj je bezgotovinsko plaćanje poraslo sa ispod 40 na 44 odsto, a u Švedskoj je taj udeo već dostigao 85 procenata.

Iako je bezgotovinsko plaćanje dobro za ubrzanje plaćanja, sprečavanje pranja novca, utaje poreza, Narodna banka Švedske (Riksbank) upozorava na opasnosti. Guverner Štefan Ingves smatra da mladi, pošto ne koriste više gotovinu, neće ništa znati o izgledu novčanica.

Takođe postoje i drugi rizici, jer sajber napadima može doći do onemogućavanja bezgotovinskog plaćanja i tako izazvati probleme u društvu. "Ukoliko jednom bude nestalo svetlo, biće potrebno da u zemlji imamo dovoljno gotovine, i to na svim mestima", rekao je Ingves.

On je zatražio od Vlade da usvoji zakon koji bi banke u zemlji obavezao da uvek imaju određene količine gotovine u trezorima. Inače, Ingves nije jedini koji upozorava na opasnosti.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤣🤣🤣

    17. septembar 2020 | 14:48

    Sad kad vam dodju Srpski hakeri neće vam biti dobro...

  • Milena

    17. septembar 2020 | 14:00

    Sve, polako ide ka tome da keš sasvim prestane da se koristi. Ipak, mislim da kod nas to neće skoro zaživeti jer smo mi narod koji voli šuške. Lično, koristim karticu kad god je to moguće, ali kod nas još uvek nije svuda. I volela bih da jednog dana i kriptovalute zažive kao sredstvo plaćanja. Bitcoin kupovina-prodaja je iz dana u dan sve zanimljivija i unosnija. U Kini se, njihova državna kriptovaluta već koristi paralelno sa zvaničnom valutom. Doći će, valjda, i kod nas, vreme za tako nešto...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>