• 3

13 tajnih znakova novčanice od 1000 dinara koji je razlikuju od lažnjaka

Pratite naše korake da vas ne bi prevarili. Naučite kako lako da prepoznate lažnjak

  • 3
Banka, novac, kredit, dinari

Foto: Shutterstock

Od početka godine, otkriveno je 1.765 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, među kojima je bilo najviše novčanica od 1000, 2000 i 500 dinara, objavila je Narodna banka Srbije u Izveštaju o otkrivenim falsifikovanim novčanicama.

Kako je novčanica od 1.000 dinara jedna od najfalsifikovanijih, a nju često imate i u novčaniku, pokazaćamo kako da prepoznate lažni novac i tako se zaštite.

Da bi se napravila razlika između originalnog i falsifikovanog novca, potrebno je da se poznaju zaštitni elementi na pojedinim apoenima, kao i da se u momentu prijema novca obrati pažnja na njih.

Izdvojili smo nekoliko najvažnijih tačaka koje bi mogao laik da prepozna:

Novčanica od 1.000 dinara ima čak 13 znakova na prvoj strani koje ukazuju na to da je original. Vodeni žig se jasno vidi na belini, gde se vidi portret Đorđa Vajferta. Veoma jasno se vidi da je nit u masi papira i prilikom jačeg izvora svetlosti vidi se tamna traka. Kod lažnjaka videli bi se samo isprekidani delovi.

1000 dinara lice

Foto: nbs.rs, Pixabay

Dalje, tu je i plastična-step nit, sastavni deo mase papira sa štampanim mikrotekstom "dinar" na ćirilici i latinici.  Znak Narodne banke. serijski broj novčanice, detalj sa tradicionalnog ćilima...

Kako pristima da proverite?

1. Reljef na natpisu NBS na pravoj novčanici oseća se pod jagodicama prstiju, na lažnoj ne

2. Hologram se preliva na pravoj novčanici, na lažnoj ne

3. Na dnevnom svetlu, boja lažne novčanice je tamnija

4. Kvalitet papira je drastično lošiji kod lažnih novčanica

Pogledajte kako izgleda s naličja, tu se krije 7 tajnih znakova:

Video: Presekao je novčanicu od 1000 dinara i dobio dve hiljade

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    A kako sam ja podigao sa bankomata lažnu novčanicu od 5000 din ako bi mogao neko da mi kaze? Podigao pare da odem u kupovinu i dao mi nekoliko novčanica od po 5000 od tih par za 2 su mi rekli da su lažne i vratili mi ih. I kada se pogledaju dobro vidi se razlika i to velika razlika izmedju novčanica. Pa me zanima jel lažne novčanice ubacuju banke ili ko?

  • Viktor

    Sada vise nisu tajni

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke