• 2

Da li je ovo najbolja strategija za štednju? Budite u plusu 12.000 dolara za samo pola godine

Nekome treba za učešće za stan, neko želi da putuje kada prođe kriza, a možda i da kupi nov auto. Sve u svemu, pare neće pasti s neba, naučite da pametno upravljate novcem

  • 2
nejt Foto: Printskrin/YouTube/NateOBrien

Mislite da biste lako mogli da štedite kada biste imali bolju platu? Nije baš tako u praksi. Te izjave su često odraz sopstvenog pravdanja, a zapravo, ne vode ka cilju.

Većina ljudi niti promeni posao niti život iz korena, dok vreme prolazi u kukanju. Probajte da razmišljate malo konstruktivnije. Uprkos računima i standardnim troškovima koje ne možemo da izbegnemo, svako od nas mesečno - bez dileme - potroši novac i na neke "gluposti", stvari koje nam nisu potrebne.

Ako imate pet pari patika, da li vam zaista treba i šesti par? Jedan od razloga takve, često impulsivne potrošnje, jeste nedostatak vizije. Živimo i trošimo danas za danas, ne zanima nas sutrašnjica.

Stručnjak za finansije Nejt Obrajan na Jutjubu nudi univerzalne savete kako da bolje upravljate svojim teško zarađenim novcem, tj. kako da za pola godine uštedite čak 12.000 dolara.

1. Postavite inicijalne ciljeve

Zapitajte se gde želite da budete za pola godine ili pet godina od današnjeg datuma: što su vaše ambicije veće, to će i novac rezervisan za uštedu biti veći. Vrlo je važno da znate šta želite. Imate li ideju da letujete na Bahamima svake godine i živite u vili, ili vam je samo bitno da platite račune za taj mesec.

2. Kreirajte mesečni budžet

Ako nemate volju da zaista uštedite novac, na tom putu vam neće pomoći ni najmodernije aplikacije. Dakle, rokovnik i olovka su sasvim dovoljni, a onda krenite da planirate mesec po mesec. Stavite na papir svoju mesečnu zaradu i fiksne troškove (režije, hrana, školovanje...), a onda saberite koliko vam ostaje.

To je cifra kojom raspolažete za taj mesec. Ako ne pravite računicu prihoda i rashoda, nikada nećete moći da znate gde vam je otišao novac. Pritom, u procesu štednje, zaboravite na minus i kreditne kartice.

novčanik Foto: Pixabay

3. Sekundarni ciljevi

Oni dolaze na red tek nakon postavljanja dugoročnih ciljeva, kako ne biste izgubili motiv, što se često dešava. Ljudima su potrebni kratkoročni planovi koji će im vraćati elan, ako posustanu i odluče na potroše novac iz džepa.

Neko će nakon formiranja mesečnog budžeta sa strane ostavljati 100, 500, a neko 1.000 dolara, u zavisnosti od primanja. Nemojte odmah kretati sa izdvajanjem velike svote novca za štednju, uradite to postepeno.

Sada dolaze na red i naše osnovne potrebe, barem prema mišljenju Nejta Obrajana. Sve ostalo je neesencijalno. Na prvom mestu je hrana, troškovi oko kuće/stana, zatim prevoz, odeća i zdravlje. Ako se fokusirate na ovih 5 stvari, lakše će vam biti da postavite prioritete.

Osim toga, ako kažemo da je odeća jedna od ljudskih potreba, jer svakako ne možemo ići nagi, to ipak ne znači da u šopingu potrošite sve sa kartice. Dakle, važno je ne samo šta, već i koliko kupujete.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    8. decembar 2020 | 11:29

    Dragi moji vecini gradjana je velika umesnost da izguraju do kraja meseca.Dok se plate dazbine,veliko je umece preziveti do sledece penzije i plate.

  • Vesna

    8. decembar 2020 | 12:07

    Radim za 25hiljada mesečno, čistim kancelarije u jednoj firmi koja se time bavi. Trenutno sam kovid pozitivna iimam upalu pluća za lekove sam dosad dala 15 hiljada tu ubraja i testove krvi. E a gde su računi. Da mi objasni taj vaš stručnjak kako da uštedi pritom nespomenuh da treba i nešto i pojesti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>