Da li Srbi daju bakšiš u kafiću: Imaju li potrebu da se "pokažu" svuda ili samo u centru grada?
![sredovečne drugarice, kafa, ćaskanje, trač, mobilni telefoni razgovor sredovečne drugarice, kafa, ćaskanje, trač, mobilni telefoni razgovor](https://xdn.tf.rs/2020/12/20/shutterstock640975693-460x0.jpg)
Reč bakšiš, koju koristimo kao sinonim za napojnicu, potiče od persijskog glagola bahšiden, što znači dati, pokloniti. Dakle, samo značenje upućuje na to da je reč o dobrovoljnom gestu, ipak, napojnice su u nekim delovima sveta - u uslužnim objektima - obavezne.
Na primer, u SAD je u račun već uračunat bakšiš od 15 do 20% od iznosa koji treba da platite. U Srbiji, bakšiš je i dalje proizvoljna stvar, i pod znakom je pitanje da li bi mogao da se uvede u sistem automatskog plaćanja neke usluge u kafiću ili restoranu.
Ako se vratimo na Ameriku, prema aktuelnim podacima, standardna napojnica podrazumeva 15% od iznosa računa (pre oporezivanja), ali je uobičajeno, "očekivano", dati između 18 i 25 odsto od ukupne cene usluge.
Kada ste u kafiću ili restoranu, ne plaćate samo obrok ili piće, već i konobara, barmena, kuvara, atmosferu, pranje sudova, serviranje... Jednom rečju, kompletnu uslugu, ne samo ono što dobijate na tanjiru ili u šolji.
Američki restorani godinama funkcionišu tako, i napojnica se ne dovodi u pitanje: ona "subvencioniše" platu kelnera ili barmena u skoro 650.000 restorana u zemlji.
Sada, kada je u toku korona kriza, potreba za tim načinom zahvalnosti je još veća, jer su objekti u velikom ekonomskom problemu. Ipak, nisu samo zaposleni u kafićima i restoranima ti koji očekuju bakšiš. Tu su i radnici iz hotela, ali malo ko u Srbiji obraća pažnju na sobarice, radnike koji nose kofere i tome slično.
U staroj firmi nam je turska kafa bila 5 din, espreso 15, tako nešto... A meni bilo žao kafe kuvarice, niko joj bakšiš nije ostavljao. Dođe baja, prospe neku sitninu u metalu u kaže ostao sam ti kratak 2 din. A posle na Obilićevom vencu plati kafu 200din i da bakšiš 50.— Joe (@joe__11) December 25, 2020
Iako na ovom području nije obavezna praksa da se ti radnici nagrade, naši ljudi imaju običaj da "časte", uglavnom konobara. Posebno kada su u društvu.
Isto tako, prema iskustvu srpskih i beogradskih kelnera, oni od kojih se najviše očekuje - često "zakažu". Bakšiš retko izostaje tamo gde se klijent zbliži sa konobarima, ako u neki kafić odlazi često, ili kada oseti da mu radnik posvećuje pažnju, pita ga da li je zadovoljan uslugom, nasmeši se.
Ako želi dobar i redovan bakšiš, kelner se trudi da se gost oseća "kao kod kuće". Nije tajna da nekima napojnice na kraju meseca iznesu više od "pola plate", i to može biti dobar razlog da se ne žale (ili bar, manje žale) na uslove rada, zaradu, tempo, okruženje, radno vreme.
Video: Kafić od poruka hit grada, ne možete naći slobodno mesto
(Telegraf Biznis)
Video: Lučić: Telekom će imati manje troškove za sportske sadržaje,dolazak PPF važan za SRB
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Milos
Baksis ne dajem da bi se pokazao u drustvu nego ako sam zadovoljan uslugom onda dajem..
Podelite komentar
Pomelo
Kod nas svi glume milionere a realno nema zašta pas da nas ujede
Podelite komentar
Srkimaja
Konobar sam ne moras mi dati baksis to nije obaveza ali i onda i ne ocekuj neki specijalan tretman narucis dobijes to i dovidjenja prijatno, a oni koji ostavljaju docekuju se na vratima uvek iskonbinujes najbolji sto i ispratis ga kada odlazi da ne govorim da uvjek dobije najbolje i najsvjezije, na skrticama se cisti kuhinja......
Podelite komentar