• 2

Big Mac je najjeftiniji u ovoj zemlji: Građani se raduju, dok valuta pada

Ruska rublja je najviše potcenjena u odnosu na američki dolar

  • 2
big mac

Foto: Unsplash

Ruska rublja je rangirana među najviše potcenjene svetske valute u odnosu na američki dolar, prema indeksu Big Mac iz 2021. godine, koji pruža procenu kupovne moći valuta u poređenju sa drugima.

Indeks, koji je kreirao The Economist, predstavlja lagani vodič za usklađivanje svetskih valuta u odnosu na "zelene novčanice". Zasnovan je na uporednoj studiji cena za Mekdonaldsov Big Mac, u različitim zemljama.

Indeks Big Mac, koji časopis objavljuje dva puta godišnje, pomaže u proceni pariteta kupovne moći nacionalnih valuta, kao i njihovog "stvarnog" kursa. To proizlazi iz činjenice da se isti proizvod prodaje po istoj ceni u svim zemljama.

Najnoviji podaci otkrivaju da Big Mac u SAD košta oko 5,66 dolara, dok cena referentnog hamburgera u Rusiji iznosi 135 rubalja (1,81 dolara). To pokazuje da je ruska rublja potcenjena za 68 odsto i da bi jedan dolar trebalo da košta 28,85 rubalja, u poređenju sa srednjim kursom od oko 74 rublje za dolar.

Na osnovu razlika u bruto domaćem proizvodu (BDP) po osobi, Big Mac bi trebalo da košta 39 posto manje. Prema indeksu, to znači da je rublja potcenjena za 47,3 odsto.

Rublja i dolar, novac

Foto: Shutterstock

Ruska valuta je u poslednjih devet godina ocenjena kao visoko potcenjena u odnosu na američki dolar. U 2020. rublja je zabeležila novi pad od 20 odsto usled pandemije kovida-19.

Pad rublje takođe znači da se Rusija sada može pohvaliti najjeftinijim Big Mac-om na svetu. Rusija je jedina među 55 nacija koje prati indeks, gde Big Mac košta ispod dva dolara.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Druga strana medalje

    13. januar 2021 | 15:43

    Da big mek 1,80$ a minimalac 150$, citavih 83 burgera za mesec dana. U Americi minimalac u vecini gradova oko 1,700$ iliti preko 300 burgera..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>