• 0

Prosečan Amerikanac duguje 90.460 dolara, ali ne odustaje od investiranja i štednje

Dok je dug svima zajednički problem, jako je važno znati kako pozajmljivati novac pametno

  • 0
novac pare brojati štednja

Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Prosečan Amerikanac ima 90.460 dolara duga, ali u proseku na računima i u investicijama ima 748.800 dolara, pokazuju statistički podaci.

Kao i svaka statistika, i ova ne prikazuje tačno stanje, jer u prosek ulaze oba ekstrema, nizak i visok, pa je stvarna slika malo drugačija. Tokom pandemije mnogo građana ostalo bez primanja, ili su ona drastično smanjena, pa je sva prilika da većina ljudi nema stvarno ovoliki iznos novca na štednim računima.

Ipak, važno je znati kolika nam je neto vrednost, kako bismo mogli da planiramo penziju i zdravstvenu zaštitu, a da ne kasnimo u otplati dugova i da imamo dovoljno novca da pokrijemo svakodnevni budžet.

Vrednost svakog pojedinca je ustvari ukupna količina sredstava koja se ovde na naše ime, a ovaj iznos se najčešće samo pvećava sa godinama.

Više zarade donose veće mogućnosti za kupovinu nekretnina, ali i raznih pokretnosti, kojima tokom vremena vrednost često raste. Prema zvaničnim podacima, Amerikanci između 35 i 44 godina "vrede" 91.300 dolara.

Dva su načina da se poveća ovaj iznos - povećanjem plate i visine štednje i smanjenjem duga. Oba faktora ne mogu da daju rezultate ako se ne sprovode zajedno.

Kasica prasica, štednja, dečko, biznismen

Foto: Shutterstock

Do 30-ih i 40-ih godina života svako od nas zna koliko duguje, a milenijalci u proseku duguju 78.396 dolara na ime kredita, kreditnih kartica, hipoteka i slično...Za razliku od njih, nešto stariji imaju veći dug, pa su u minusu u proseku 135.841 dolara.

Dok je dug svima zajednički problem, jako je važno znati kako pozajmljivati novac pametno. Što je veći dug, to bi manje trebalo pozajmljivati dodatni novac, jer to samo odlaže trenutak kada ćete moći da prikupite neki keš za eventualne investicije koje bi vam pomogle da se izvučete iz dugova.

Stručnjaci kažu da bi svako pre odlaska u penziju trebalo na štednom računu da ima iznos od bar deset zarada.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>