• 4

Kako im to uspeva? Ova nacija uštedi 35% od zarade, bez ustezanja i tehnologije

Kakeibo je specijalna tehnika čuvanja novca, nastala u Japanu, a danas popularna širom planete

  • 4
Kasica prasica, štednja, dečko, biznismen Foto: Shutterstock

Amerikanci i Evropljani su manje vešti u štednji od Azijata, ali opet ne svih. Neke zemlje tog kontinenta mogu da se pohvale dobrom disciplinom i nekim dobrodošlim usađenim navikama, kao što je štednja, a među njima se ističe Japan.

Kakeibo je specijalna tehnika čuvanja novca, koja postaje popularna i širom sveta, i to sa razlog. Zašto slušati Japance? Stotinama godina unazad, ta zemlja je bila simbol poljoprivrede, dakle, nije ličila na ono što o Japanu znamo danas.

Ne, nije bilo robota, superbrzih vozova i naprednih mašina. Danas, iako je ekonomija imala svoje turbulencije, osetne i dalje, životni standard u Zemlji izlazećeg sunca je visok. Jedan od razloga za to je napredno "finansijsko takmičenje" među samim Japancima.

Oni su eksperti u ličnom upravljanju finansijama, i redovno primenjuju kakeibo. To znači da je potrošačka kultura drugačija nego u SAD ili Evropi. Zato Japanci i uspevaju da uštede do 35% novca u kratkom roku.

Specijalna tehnika zahteva beleženje prihoda i rashoda u svesci. Mnogo pre digitalne tehnologije i aplikacija, to je bio jedini, tradicionalan način vođenja finansija. Kakeibo se prevodi kao "finansijska knjiga domaćinstva", a osmislila ga je Hani Motoko, prva japanska novinarka, davne 1904. godine.

Zašto je poenta u ručnom zapisivanju?

Istraživanja kažu da je pisanje rukom vrlo bitno, jer "smo tada prisutniji i svesniji situacije, a istovremeno pronalazimo i priznajemo uzroke svojih loših navika".

Dakle, nije dovoljno samo izvaditi iz novčanika 20 ili 50 dinara i staviti ih u kasicu-prasicu. Treba imati svest o potrošnji, i kakeibo se naročito preporučuje šopingholičarima.

Prema ovoj japanskoj tehnici, trebalo bi da na dnevnom nivou sebi postavljate neka pitanja, ako ste skloni impulsivnom trošenju. Neka od pitanja su:

Mogu li da živim bez ovog proizvoda? Da li je njegova cena u skladu s mojim budžetom? Kako sam uopšte došao/došla na ideju da ovo kupim? Kako se danas osećam?

Kakeibo nalaže i da sačekate 24 sata, nakon ideje da kupite nešto, kako biste videli da li isto želite i dan posle. Takođe, ne "padajte" na rasprodaje, jer tada ljudi kupe najviše onoga što im realno ne treba, samo zbog niske cene.

Trudite se da što češće plaćate kešom, jer ćete tako izbeći minus na kartici. Manje obilazite šoping centre radi zabave: idite tamo samo po potrebi.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    20. februar 2021 | 13:16

    Lako oni stede kad nemaju vucica, brnabicku i maloga na vlasti.... da njih imaju propali bi za godinu dana 100%, jel ovi nasi ce unistiti i kamen a da ne uniste obicnog postenog coveka koji se bori za svoj zivot.... Onaj u Japanu da otkaz jer je voz zakasnio nekoliko minuta a ovde se krade godinama na vlasti i na kraju oni posteni a mi obican narod sto nije krao nazivaju lopovima...

  • Vuk

    20. februar 2021 | 13:41

    Hahahaha, komedija.

  • Pendža

    21. februar 2021 | 12:23

    Eto nisam ni znao da sam baš ja taj kako se ono zove `ke..?` jer već neke godine tako činim, prosto sm prinuđen bio da krenem. Vodim evidenc.za svaki dan u šta sam šta potrošio: hrana, dažbine, ostalo, i isto sabiram mesečno, i godišnji obračun. Mogu reći da funkcioniše jer me to tera da razmišljam pa čak ponekad uštedim neku siću a ranije mi je uvek na kraju meseca nedostajalo a sada ne, jeste da se nategne ali ima se. Jedino ne vodim računa o ona 24 sata odlaganja kupovine jer kupujem samo ono što moram, i predhodno dobro promislim pa prođu i ta 24h. Metod je dobar i koristan ALI JE BITNIJE PODUČAVATI MLADE DA ODMAH POČIJNU SA ŠTEDNJOM ZA STAROST. Oni nemaju taj osećaj, nisam ga ni ja imao a nisu nas tome nigde podučavali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>