• 21
 ≫ 

Građani Srbije čuvaju milione u švajcarskim francima: Ovako su naše banke pokušale da ih nadmudre

 ≫ 

Od trenutka kada smo dobili podatke od NBS, cifre su skočile, pa je tako za samo dva dana vrednost zamenjenih novčanica sa 85 miliona je "skočila" na 108,8 miliona franaka

  • 21
Štednja, novac, pare, kasica prasica, švajcarski franci

Foto: Shutterstock, NBS

Nacionalna banka Švajcarske objavila je nedavno da će povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka. Našim građanima ostalo je još nekoliko dana da zamene svoje monete. 

Kako su za Telegraf Biznis otkrili iz Narodne banke Srbije (NBS), za skoro mesec dana zamenjeno je više od 108 miliona švacarskih franaka u novčanicama osme serije koja je povučena iz opticaja.

Objašnjavaju za naš portal da banka može izvršiti zamenu novčanica osme serije za novčanice devete serije švajcarskog franka, primiti na devizni račun novčanice osme serije, a zatim, po pribavljanju novčanica devete, opticajne serije, izvršiti isplatu tih novčanica ili otkupiti za dinare novčanice osme serije.

Ovlašćeni menjači mogu vršiti otkup novčanica osme serije za dinare a zatim vršiti prodaju novčanica devete, opticajne serije švajcarskog franka ili neke druge valute (evro, američki dolar i sl.).

- Narodna banka Srbije je, imajući u vidu veoma kratak rok od obaveštenja Nacionalne banke Švajcarske o povlačenju iz opticaja pomenute serije novčanica, koje je dato 28. aprila, do dana povlačenja iz opticaja – 30. aprila  i procenu da mnogi građani imaju u posedu novčanice koje se povlače iz opticaja a koje neće moći da zamene do navedenog roka, obavestila sve banke dopisom da će, do 31. maja bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije za novčanice devete serije, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize ili opticajnu efektivu u drugoj valuti, tretirajući novčanice osme serije švajcarskog franka kao opticajne u pogledu naknade koja se naplaćuje za ove transakcije - navode za naš portal. 

Praktično, banke su pozvane da omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod Narodne banke Srbije da zamene samo novčanice osme serije švajcarskog franka koje su od građana, preko menjača ili direktno, primile od 30. aprila, ali ne i novčanice ove serije koje imaju iz ranijeg perioda.

Ovo ograničenje prema bankama, uvedeno je sa ciljem da se građanima omogući dodatni period za zamenu novčanica, a banke svakako uvek imaju mogućnost da preko inostranih banaka izvrše zamenu vanopticajnih novčanica, posebno imajući u vidu da se osma serija švajcarskih franaka može zameniti u centralnoj banci Švajcarske u neograničenom periodu.

Prema njihovim rečima, banke su imale dovoljno vremena za njihovu zamenu.

- Narodna banka Srbije svakodnevno prima i realizuje zahteve banaka za zamenu osme serije švajcarskih franaka. Do sada je sa bankama obavljena zamena novčanica osme serije CHF u iznosu od 85 mln CHF, od čega se na zamenu za 9. seriju odnosi oko 30 mln CHF, dok se ostatak od oko 55 mln CHF odnosi na zamenu 8. serije za devize. S obzirom da NBS bankama menja novčanice osme serije koje su banke primile od menjačnica i klijenata od početka maja, navedene cifre dosadašnje zamene ukazuju da najveći broj građana ipak uspeva da obavi navedene transakcije - navode nam iz centralne banke. 

Od trenutka kada smo dobili ove podatke od NBS, cifre su skočile, pa je tako za samo dva dana vrednost zamenjenih novčanica sa 85 miliona je "skočila" na 108,8 miliona franaka. 

Iako je međutim, preporuka NBS bankama bila da novčanice građanima zamene besplatno, nisu sve banke tako postupile. Naime, kako nam kažu građano, a i potvrđuje NBS, pojedine su pokušale ovo dodatno da naplate. 

- Na osnovu informacija koje dobijamo od građana konstatovali smo da je poziv Narodne banke Srbije naišao na delimični odziv banaka, što znači da ima banaka koje su prihvatile poziv Narodne banke Srbije i građanima vrše zamenu švajcarskog franka bez naknade, ali ima i banaka koje to ne rade ili rade pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu različitih troškova (otvaranje deviznog računa, održavanje deviznog računa, primena kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva) - rekli su za Telegraf Biznis.

Kako možete da zamenite stare novčanice?

 

U skladu sa principima tržišne ekonomije i konkurencije, banke shodno svojoj poslovnoj politici samostalno odlučuju da li i pod kojim uslovima će obavljati zamenu osme serije švajcarskog franka. Na građanima je da proverom uslova zamene kod većeg broja banaka, pronađu onu banku kod koje će moći da izvrše željenu transakciju bez troškova ili uz prihvatljive troškove.

- Preporučujemo građanima da zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka realizuju odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što će bankama biti potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju Narodnoj banci Srbije usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja. Nakon ovog datuma građani će moći da vrše zamenu vanopticajnih novčanica švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje i dalje budu želele da obavljaju ove poslove, kao i na šalterima ili slanjem novčanica putem pošte Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu (Swiss National Bank (SNB) - Banknotes and coins).

Kako napomonju, zamena švajcarskih franaka nije moguća u Narodnoj banci Srbije, već isključivo kod banaka i ovlašćenih menjača.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran Rakic

    22. maj 2021 | 19:05

    Zivim i radim u Cirihu i dobro sam upucen u zamenu franka a skoro sam bio u Srbiji. U nijednoj banci nemozete zameniti vas kes franak za novi kes franak, samo mozete poloziti na racun, sto doprinosi kontroli ko koliko ima novca kao i ulaganje novca u banke. Takodje sve gradske menjacnice menjaju franak ali vam je svuda provizija 1%. Na kraju svi profitiraju a samo krajnji korisnik je gubitnik kao i uvek. Eto toliko.

  • Vukodlak

    22. maj 2021 | 19:00

    Kakva sprdacina , i cirkuska sema banaka. Uvodi se nekakav rok, ? O.k. cemu, ? Da bi banke sto pre dosle do svezih deviza. Recept iz 93 g. A ja mislio da smo O.K.

  • Uff

    22. maj 2021 | 19:24

    Jako bitna stvar je da to nisu nase banke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>