• 16
 ≫ 

Vraća li automat kusur i do kog iznosa: Đaci kažu da im aparat "jede" novac, firma ima objašnjenje

 ≫ 

Automati, odnosno mašine koje nude određene slatkiše, grickalice i napitke, danas se nalaze u mnogim kancelarijama, zgradama i školama, jer predstavljaju "brzo rešenje" ako u blizini nema prodavnice ili kantine

  • 16
Automat u školi Foto: Branislav Komatina, Privatna arhiva

U OŠ "Karađorđe" na Voždovcu došlo je do izvesnih problema, koje su redakciji portala Telegraf.rs prijavili roditelji učenika. Naime, oni se žale da mašina deci ne vraća kusur. "Ako dete uzima sok za 80 dinara, a ubaci 100 dinara, mašina zadrži tih 20 dinara", rečeno nam je.

Direktor škole kaže da nije upoznat sa ovim problemom, tj. da njemu lično niko nije prijavio takav propust, a mašina je u školi poslednjih nekoliko godina. "To svakako ne bismo dozvolili, nedopustivo je, ali zaista nismo imali primedbe do sada", rekao nam je direktor i uputio nas na firmu zaduženu za automat u OŠ "Karađorđe".

Direktor je dodao da su uveli automat u školu, još za vreme mandata prethodnog direktora, jer škola nije imala kantinu. Takođe se napominje da se on prvobitno nalazio u dvorištu, ali da su morali da ga unesu unutra - zbog čestih obijanja.

Automati, odnosno mašine koje nude određene slatkiše, grickalice i napitke, danas se nalaze u mnogim kancelarijama, zgradama i školama. Posebno postoji potražnja tamo gde snabdevenost nije najbolja, tj. nema radnje u blizini ili kantine.

Međutim, ponekad je potrebno savladati "gradivo" vezano za to kako automati tačno funkcionišu: koju vrstu novca primaju (kovanice, novčanice ili oba), zatim da li vraćaju kusur ili ne, koliki je maksimalni iznos prilikom vraćanja kusura, odnosno koja je vrednosno najveća novčanica koju možete ubaciti.

Svaka mašina tog tipa mora da ima nalepnicu na kojoj je tačno naznačeno sve navedeno, i naravno, podrazumeva se da pišu cene za svaki proizvod - sok, slatkiš, grickalicu ili kafu, kao i uputstvo za upotrebu - iskazano kroz skice i reči.

automat u školi Automat iz škole "Karađorđe" / Foto: Privatna arhiva

- Znate kako, naša mašina ne vraća kusur i to je jasno naznačeno na njoj, ali deca često skidaju nalepnice, ne znamo iz kog razloga. I đaci i roditelji su upoznati sa tim, zato smo namerno i podesili cene koje su "okrugle", odnosno na završavaju se brojem pet - kaže za Telegraf Biznis Branislav Komatina iz "BDVending".

Nakon sat vremena otkako je našoj redakciji stigla fotografija (iznad) na kojoj je mašina bez nalepnica, dobili smo fotografiju kako izgleda automat kada ima jasna uputstva.

automat u školi Ovako izgleda automat u školi kada ima nalepnice / Foto: Branislav Komatina

Deca odlepljuju nalepnice, aparat ne može da vrati toliko kusura

Dodaje da se u aparat mora ubaciti tačan iznos, jer tehnički nije izvodljivo da mašina na dnevnom nivou vraća mnogo novca, odnosno kovanica, zbog velikog prometa u školi. "Međutim, sve i da se to desi, novac ostaje unutra i može koristiti za narednu kupovinu", kaže.

Navodi da kod nas kovanice imaju malu vrednost (dinar, dva dinara, 5, 10 ili 20 dinara), odnosno ne vrede kao evro u metalu, te su mašine podešene tako: u suprotnom, došlo bi do "zaglavljivanja" novca u njima.

Ističe da je mašina u toj školi godinama, i da im se đaci nikada nisu žalili, takođe, kaže da automati tako funkcionišu i u inostranstvu.

automat u školi Automat se često koristi u kancelarijama / Foto: Privatna arhiva

S druge strane, postoje mašine koje vraćaju određenu svotu novca, na primer - maksimum 80 dinara, kao što je slučaj s automatom iz jedne beogradske firme. To je jasno naznačeno na nalepnici. Takođe treba pomenuti da se kusur uvek vraća u vidu metalnog novca.

Kao što možete videti na fotografiji iznad, u ovaj konkretan aparat možete ubaciti papirnate novčanice od 10, 20, 50, 100 ili 200 dinara, kao i metalni novac - ali ne manji od 5 dinara.

- Desilo mi se da sam ubacila metalce od 2 dinara, jer nisam čitala uputstvo. Onda mi je mašina na displeju "izbacila" koliko kredita imam. Shvatila sam da to nije dovoljno i da je nastao neki problem, a onda sam shvatila i zašto - priča nam jedna Beograđanka.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    4. jun 2021 | 16:59

    Po ovome kako ovaj prica ako ja ubacim 100din za sok od 80din.necu dobiti kusur a onaj posle mene ce dobiti sok za 60din..pa nije bas tako u praksi.cista otimacina.

  • Sok od limuna

    4. jun 2021 | 18:01

    Ovaj aparat ima otvor za vraćanje kusura, ali je verovatno namerno softver prepravljen da ne vraća jer to donosi zaradu vlasniku i direktoru škole.

  • bbb

    4. jun 2021 | 19:04

    Aparati u inostranstvu vracaju kusur.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>