• 0

Kako upravljati finansijama na letnjem odmoru?

Cene putovanja na leto u SAD skaču, ali postoje načini za upravljanje rastom troškova. Zapravo, to su univerzalni saveti koji mogu koristiti svim svetskim turistima...

  • 0
odmor, turista, turizam, putovanje

Foto: Freepik

Sezona letnjih putovanja je u jeku, u SAD konkretno penju se cene takvih zadovoljstava, a ujedno raste i nagon za prekomernim trošenjem. Kako ga izbeći, tako da se kući ne vratite praznih džepova?

U najjačoj svetskoj sili ove godine porasle su cene rentakar usluga, i to za 300% na popularnim destinacijama, prema podacima AutoSlash-a. Povećavaju se i troškovi smeštaja.

Veb lokacija za iznajmljivanje kuća, HomeToGo, zabeležila je rast prosečne cene za kuće za iznajmljivanje koje su rezervisane od sada do septembra - za 70% u poređenju sa prošlom godinom. WSJ piše da su sada mnogi građani stava: "Zaslužujem ovo", ali da to kasnije može dovesti do problema sa budžetom.

Evo nekoliko saveta za pametno upravljanje finansijama, ako planirate veliko putovanje ovog leta.

1. Budite realni i razmislite o kompromisima

Za one koji su uspeli da uštede više tokom 2020, uglavnom zbog karantina, trošenje "tog" novca na putovanja sada ima smisla. Ali, to svakako ne znači da treba sve da potrošite, posebno imajući u vidu da kriza još nije prošla. Fiksni troškovi su tu i na njih ne možete mnogo uticati: to su avio-karte, smeštaj... Ali, razmislite o kompromisu kada je reč o nekim drugim rashodima, kao što je kupovina odeće na letovanje ili svakodnevno obedovanje napolju.

2. Izbegavajte impulsivno rezervisanje

Važno je bilo kada ne praktikovati kupovine "na brzinu", a posebno kada je reč o putovanjima, gde cifre nisu zanemarljive. Jedna od taktika može biti "testiranje preko noći" (eng. overnight test). Što više noći prođe - to bolje, jer ćete tako steći jasniju sliku o tome da li je određena rezervacija - prava. Jednostavno, "ubacite" neki aranžman u svoju onlajn korpu i ostavite tako, a zatim se vratite za nekoliko dana i proverite da li je želja i dalje tu.

turizam, putovanje

Foto: Freepik

3. Razmislite o načinu plaćanja

Vaučeri za putovanja ili korišćenje kreditne kartice za plaćanje mogu biti vrlo pametna strategija. U prvom slučaju štedite novac, a u drugom - prolongirate plaćanje, ali pazite kada uplaćujete aranžman da on ne bude preskup. Svakako je uvek najbolja opcija štednja.

4. Pričekajte...

Ako niste od onih koji "moraju" da odu na odmor usred jula ili avgusta, onda sačekajte i pratite pad cena, ili - birajte povoljniji smeštaj. U SAD bi cene trebalo da padaju kako godina odmiče, i kako se pojavljuje veći broj tzv. last-minute ponuda. Razmotrite razloge zbog kojih želite da putujete i da li je zaista odredište važno. Neke od vrednosti planiranja putovanja su čisto psihološke, smatraju stručnjaci.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>