• 4
 ≫ 

Ukida se kartica koja postoji 30 godina: Šta to znači za klijente u Srbiji?

 ≫ 

Migracija sa Maestro kartice ne utiče na način na koji naš brend funkcioniše, rekli su sagovornici Telegraf Biznisa

  • 4
Luka Elizabet, Južna Afrika, Port Elizabeth, South Africa

Foto: Shutterstock

Maestro debitna kartica se ukida, odnosno, međunarodna organizacija koja proizvodi kartice za plaćanje "Masterkard" razmišlja o ukidanju brenda tih debitnih kartica širom sveta. Tu informaciju su preneli svetski mediji, pre svega ruski pozivajući se na izvore sa tržišta.

Proverali smo šta se zaista dešava na tržištu i šta to znači za potrošače u Srbiji?

Posebno, kako pišu pojedini mediji, jedan od razloga za ukidanje kartice mogao bi da bude nedovoljna profitabilnost, odnosno mala provizija. Jedan od izvora lista Komersant, na primer, naveo je da se kartice "Maestro" ne koriste u prodaji putem interneta, područja koje ima jedan od najbržih razvoja sistema plaćanja.

Prema rečima izvora, "Masterkard" trenutno pregovara o ukidanju "Maestro" kartica sa državnim sistemom plaćanja u Belorusiji. U isto vreme, izvori naglašavaju da se pregovori vode u okviru procesa ukidanja pomenutih kartica širom sveta, prenosi TASS.

Za Telegraf Biznis iz kompanije Mastercard navode da u tom pisanju ima spekulacija i da je njena zamena počela već ranije na pojedinim tržištima, kao i da će korisnici dobiti zamenu, preciznije, moderniju verziju platne kartice. Ističu nam i da "Maestro" u tom kontekstu, ne utiče na poslovanje kompanije. 

- Kompanija Mastercard otpočela je migraciju sa Maestro na Debit Mastercard kartice 2015. godine, u okviru koje korisnici dobijaju unapređenu i moderniju debitnu karticu koja postojećoj globalno univerzalno prihvaćenoj platnoj kartici dodaje funkcionalnost univerzalnog prihvata prilikom internet plaćanja - navode za naš portal.

"Masterkard" je inače, pokrenula brend "Maestro" 1990. godine.

- Migracija sa Maestro na Debit Mastercard kartice ni u jednom segmentu ne utiče na način na koji naš brend funkcioniše  - rekli su naši sagovornic iz Mastercarda.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>