• 3

Majstori, odnošenje, pakovanje: Kako uštedeti ako se selite, da li se isplate službe i agencije?

Tek kada krenete da sortirate nameštaj, odeću, obuću, posuđe i sve ostalo što je bilo deo vašeg života tokom godina ili decenija u nekom stanu, shvatite da vas čeka ozbiljan posao, i mnogo nepredviđenih izazova...

  • 3
selidba

Foto: Freepik

"Ko se seli, taj se ne veseli", kaže naš narod, posebno imajući u vidu i razne troškove koji nam (ne)planirano "stanu na put". Tek kada krenete da sortirate stvari, nakon godina ili decenija života u jednom stanu, shvatite koliko vas posla, zapravo, čeka.

Ako ste ovih dana pred tim izazovom, sigurno ste se susreli sa mnoštvom starog, nepotrebnog nameštaja. Verovatno ste godinama odlagali i gomilali sve i svašta, a sada je došlo vreme da se rešite tog "tereta". Ipak, ako nemate nameru da sami iznosite sve stare stvari, to može doći sa cenom.

Naime, već smo primetili kako u Srbiji majstorima posao cveta, naročito ako uzmemo u obzir da su deficitirani. Kad smo kod toga, evo nekoliko saveta koji vam mogu smanjiti finalni trošak, ali i uštedeti vreme, odnosno "sačuvati" živce.

Radije odaberite jednog majstora koji ima tim ljudi, nego agenciju ili majstore pojedinačno. Naime, kako nam prenosi čitateljka M. M. iz Beograda, koja je usred selidbe, agencije uzimaju priličnu proviziju, dok se angažovanjem majstora ponaosob situacija dodatno komplikuje, kako finansijski tako i vremenski.

- Treba ih sve uskladiti. Svaki hoće "čist teren" pre nego uđe da radi, a i cena je svakako više ako angažujete jednog profesionalca za jednu uslugu. Naravno, to je nekada neizbežno, ali moj savet je da nađete majstora koji je 3 u 1, odnosno koji ima ljude stručne za razne stvari. Najvažnije je da prvo sredite vodu i struju, ostalo su finese. Zidove ćete lako okrečiti ako ne valja - kaže nam M. M.

Takođe, kaže da je imala sreće da nađe majstora voljnog da joj pomogne i oko selidbe, ali i oko montiranja nameštaja, budući da se te usluge dodatno naplaćuju kada pazarite u prodavnicama nameštaja.

Savet je i da sa selidbom krenete na vreme, ne u smislu prebacivanja stvari, već "oslobađanja" prostora, jer se često desi da ljudi zapnu. "Kada dugo živite u jednom stanu, niste ni svesni koliko toga se nagomila. Onda dođe trenutak kada treba pola stvari baciti, a ne znate odakle da počnete", priča nam M. M.

selidba, useljenje, nošenje nameštaja,

Foto: Shutterstock

U koliko kutija stanu decenije života?

 

Dodaje da je tek ta "muka" upoznala i sa, možemo reći, rastućim biznisom u Srbiji, a to je odnošenje starih stvari. Iako je ovaj "posao" do pre nekoliko godina uglavnom bio bonus za one koji odnose, tj. dolazili su da besplatno nose stvari koje stanari više neće, ispostavilo se da više baš i nije tako.

- Svi koje sam zvala nose besplatno tek ako procene da im se isplati to što treba da odnesu. Ali, neće da dođu da procene, već je princip da im šaljete fotografije preko mobilnog, što donekle razumem jer su sigurno dobijali svakakve pozive. Više nisu u igri sami stari komadi nameštaja, već i odeća, obuća, knjige... - priča nam M. M. i napominje dalje zašto je odustala, ipak, od ove ideje.

- Poslala sam fotografije kreveta, frižidera koji radi, zidnih slika, odeće, ormara, ogledala... Ipak, bili su voljni da odnesu tek ponešto, ili da im platim oko 50 evra. Iskreno, to mi je dodatni trošak, a ipak smatram da dajem stvari koje nisu potpuno beskorisne. S druge strane, svesna sam da niko to ne bi radio za džabe, verujem da ekipa ima dosta posla (nošenje, pakovanje, lomljenje nekih stvari radi lakšeg transporta. Sve u svemu, odlučila sam da odložim taj posao dok ne vidim šta ću, možda nekom pojedincu (porodici) bude značilo - kaže nam ova Beograđanka.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorana

    8. oktobar 2021 | 09:16

    Veselila bi se itekako da se selim u svoj lični novi stan iz iznajmnjenog...

  • Dragana Horvat

    8. oktobar 2021 | 13:14

    ATS selidbe najbolji!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>