• 2

Građani najjače evropske ekonomije ne priznaju novac ako nije keš: Ni da čuju za digitalni evro

Bundesbanka, ali i Evropska centralna banka su ukazivale da digitalni evro ne bi bila zamena za keš. Ipak, Nemcima je draža slamarica

  • 2
evro, digitalni evro, novac Foto: Pixabay

Većina Nemaca je protiv uvođenja digitalnog evra, mogućnosti koju razmatra Evropska centralna banka. Samo četiri od deset građana Nemačke može da zamisli da koristi digitalni evro.

Čak 56 odsto kaže da ne bi podržalo uvođenje "novog novca". Međutim nemačka Bundesbanka, u mesečnom izveštaju, ukazuje da je pojam digitalnog evra malo poznat široj javnosti.

Evropska centralna banka analizira trenutno mogućnosti uvođenja digitalne varijante evra. Gotovo dve trećine Nemaca, koji su protiv digitalnog evra, strahuju da bi to značilo ukidanje novčanica i kovanica.

Bundesbanka, ali i Evropska centralna banka su ukazivale da digitalni evro ne bi bila zamena za keš. Svakako je činjenica da Nemci natprosečno mnogo koriste štampani i kovani novac u doba kada digitalno plaćanje sve više uzima maha.

- Ljudima je važna kontrola sopstvenih izdataka - kazao je Jirgen Morman, profesor bankarskog menadžmenta u Frankfurtskoj školi finansija.

Inače, Bundesbanka je izvestila da će nemački privredni rast verovatno naglo usporiti u četvrtom kvartalu 2021. godine, jer industrija i dalje trpi probleme sa snabdevanjem, a jenjava i potražnja za uslugama.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>