![Gordon Ramsay, supa Gordon Ramsay, supa](https://xdn.tf.rs/2021/11/25/gordon-ramsay-supa1-670x447.jpg)
Gordon Remzi nikada ne poručuje ovo jelo: Šta je za vas "bacanje para" u restoranu?
Čuveni britanski kuvar Gordon Remzi je jednom prilikom otkrio da u restoranu nikada ne naručuje "supu dana", jer kako kaže - može se desiti da je to "supa meseca". Takođe ne podnosi hranu iz aviona, a na pitanje kog dana ne treba ići u restorane, evo kako odgovara.
- Odlazak u restoran na večeru, na Dan zaljubljenih, nikada nije dobra ideja. Tada je gužva u kuhinjama, i ne dobijate pravi doživljaj. Šta je romantičnije od obroka pripremljenog za vašeg partnera, uz dobru flašu vina? - kaže Britanac.
Dalje je istakao: "Radio sam za avio-kompanije deset godina, tako da znam gde je ta hrana bila i gde ide, i koliko je trebalo vremena da se ukrca". S druge strane, ovde nije reč samo o kvalitetu obroka, već i o cenama.
U više navrata smo pisali o tome da su ugostiteljski objekti u Srbiji počeli skoro pa papreno da naplaćuju neke, prilično jednostavne recepte. Podsećamo vas na priču o porciji kačamaka od 600 dinara, a slično se naplate i musli, proja, čvarci.
Neki kuvari su stava da u restoranu nikada ne poručujete "specijalitete kuće", jer se oni "obično prave od ostataka hrane", ali uzmite to sa rezervom, jer je, naravno, svaki objekat priča za sebe. U svakom slučaju, "specijalitet kuće" ili "specijalitet dana" jeste jelo koje biste mogli da platite više nego što vredi, zbog samog naziva (čitaj: brendiranja).
Takođe, mnogi posetioci restorana su mišljenja da je poručivanje rižota u restoranu "bacanje para" jer je to "običan pilav", mada smo vam u jednom od prethodnih tekstova objasnili razliku između dva jela i zašto prvi više košta.
Ono gde, takođe, ne vide svi poentu podizanja cene jesu paste, špagete. Same testenine su jeftine, a i sos često bude svakidašnji, kakav možete napraviti i kod kuće. Ta jela, međutim, koštaju okvirno 700-900 dinara u restoranima. S druge strane, poručivanje bifteka ili dobrog roštilja može biti pametna investicija.
![Palenta, kačamak Palenta, kačamak](https://xdn.tf.rs/2021/03/29/palenta-kacamak-460x0.jpg?ver=427005)
Takođe, izbegavajte da poručujete jela koja nisu "tipična" za neki kraj. Na primer, pastu ostavite za specijalizovane italijanske restorane, a ako se nađete na Zlatiboru, poručite pečenje, lepinju, domaća jela.
U poslednje vreme i neki kolači kao što je koh, imaju više cene, posebno kada se služe kao Tri leće (Tres leches). Orasnice, domaće slatke pita i tome slično mogu imati jače cene, a relativno lako se prave kod kuće, dok s druge strane - novac možete uložiti u dobar sufle. Isto tako, mnogima je šteta da daju pare za sok u kafiću, jer za jednu čašu mogu kupiti čitavo litarsko pakovanje.
Pišite nam u komentarima šta je za vas "bacanje para" u restoranu?
Video: Ciprijani: Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite
(Telegraf Biznis)
Video: Lučić: Telekom će imati manje troškove za sportske sadržaje,dolazak PPF važan za SRB
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Miloš
Ko zna šta je pravi kačamak, taj dobro zna kako se sprema. Ovo u restoranima je palenta.
Podelite komentar
Perica
U cenu porcije nekog jela , ne ulazi samo cena sirovine koja je potrosena za to jelo Nego celokupni skup troskova Plate , porezi, zakup, higijena , oprema koja se koristi Zato to nije uporedivo sa kucnim kuvanjem Vreme je novac
Podelite komentar
Перагеније
"uz dobru flašu vina" - АЛИ француског (непријатељског), хехе. Шта смо дочекали - да англосексонци глуме стручњаке за храну. Невероватно шта све може она кутија звана ТВ и англосексонски канали на њима...
Podelite komentar