Praznična trpeza ove godine košta nas više: Poskupele i iznutrice za 200 dinara, a mesare pune od jutros
Tradicionalno, 30. i 31. decembra prepodne prave se najveće gužve u radnjama, ali i na ulicama. Svakako, jedna od "prvih stanica" kupaca tih dana jesu i pijace.
Iako marketi ne rade samo 1. januara i 7. januara, na Božić, mada neke privatne prodavnice rade čak i tim danima - redovi se ipak prave, i građani se svake godine ritualno "spremaju" za praznike.
Ipak, novogodišnja i božićna trpeza nas ove godine košta nešto skuplje.
Naime, kako su cene skočile širom sveta, pa i kod nas, usled krize i inflacije, kupci će biti na testu: kako da spreme bogatu trpezu kao i inače, ali i da ne osiromaše svoj budžet više od planiranog.
Jedna naša sugrađanka je jutros obišla dve beogradske pijace, Đeram i Bajloni, i evo šta je zapazila:
- Gužve su svuda, a uprkos većim cenama mesa, mesare su pune. Vidim da se najviše traži praseće meso, mada i mlevena junetina za sarme, zatim suva rebra. Kilo prasećeg pečenja je oko 600 dinara, a prošle godine je bilo 400. Takođe, jagnjetina koja je koštala 600, sada je 800, pa čak i 900 dinara - priča nam V. T. (56).
Dodaje da se pojačano traže iznutrice, koje su takođe poskupele. Komplet za jagnjeću sarmicu košta do 400-500 din/kg, a prošle godine cena je bila oko 200 dinara.
- Po mojoj proceni, cene su skočile do 30 odsto. Mleveno meso je dosta poskupelo, sa 600 na do čak 900 dinara. Kravlji sir, stariji, sada je do 600 dinara. Čak su i neka prosečna litarska vina u radnjama poskupela, sa 250 na 300-350 dinara - dodaje ova Beograđanka.
Podsećamo, Vlada Srbije je 30. novembra ograničila cenu mesa, ulja, mleka, brašna i šećera, ali se mera odnosi samo na određeno brašno - tip T- 400. Takođe, doneta je Uredba da cena hleba, počev od 9.11.2021. godine, ne sme da poraste u narednih šest meseci.
Sredinom decembra smo konstatovali da je za desert sada potrebno izdvojiti 5,5% više novca nego prošlog novembra. Za godinu dana zabeleženo je poskupljenje svih stavki, od 4,4 odsto koliko je poskupelo pečenje, do variva i salata čija je cena veća 6,5 procenata, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.
Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zdravko
Zadnja nedelja posta se posti na vodi...
Podelite komentar
😋
Sve je poskupelo,ne samo meso.
Podelite komentar
C O R D O B A
Iznutrice ? Pa ko još konzumira taj otpad , samo teška sirotinja .
Podelite komentar