• 7

Upravo je počeo da važi pravilnik: Ko ima pravo na manji račun za struju? Granica je plata od 29.994 RSD

, Telegraf Biznis

Mnogi i ne znaju da imaju pravo na popust za struju ako su im primanja mala

 • 7
Poskupljenje energije struje

Foto: Shutterstock

Novi Pravilnik po kojem se granica za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca povećava u skladu sa inflacijom, stupio je na snagu juče, 1. marta 2022.

Njime se proširuje spisak, ali je potrebna veća promocija Uredbe kako bi što više građana znalo kako da ostvari pravo na subvenciju.

Na umanjenje računa za struju i gas pravo imaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečijeg dodatka, bez podnošenja zahteva, dok je za ostale građane uslov za subvenciju visina zarade po članu domaćinstva i oni moraju podneti zahtev da im se povlastica odobri.

Za jednočlano domaćinstvo nova granica je prihod do 15.690 dinara, sa dva i tri člana do 22.845 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 29.994 dinara, sa šest i više članova do 37.719 dinara.

Mnogi građani, međutim, i dalje ne znaju da imaju pravo na popust za struju ako su im primanja mala. Zbog toga je broj privaja gotovo simboličan.

Prema poslednjim podacima nešto manje od 70.000 građana iskoristilo je tokom 2021. godine umanjenje računa za električnu energiju, što je manje u odnosu na prethodne godine.

Marko Dragić, pravnik iz novosadske filijale Nacionalne organizacije potrošača Srbije za Telegraf Biznis kaže da je neobaveštenost građana najznačajniji razlog za mali broj prijava za subvencije.

"Mnogi, naročito u manjim sredinama  gde je verovatno i veći broj socijalno ugroženih građana, nisu upućućeni u to da mogu ostvariti to pravo, jer do njih ne stižu te informacije. Dobro je s jedne strane što je država omogućila ovaj model, ali s druge se radi nedovoljno na promociji. I mediji imaju važnu ulogu u tome", kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, nemogućnost da saznaju je često razlog i što ne ostvaruju ovo pravo. Dok je prigovora do sada bilo manjih kad aje reč o primeni procedure, Dragić ističe da bi se novine koje se tiču postupka trebalo da olakašaju posao na šalterima.

Struja, radnici, elektrodistribucija

Foto: Shutterstock

Ko i kako može da ostvari subvenciju?

Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana - 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova - 200 kilovata mesečno, dok je za domaćinstva sa šest i više članova -granica 250 kilovat-časova.

Kada je reč o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje tokom grejne sezone - za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, dok ostali dobijaju do 75 kubika mesečno.

Procedura je takva da nadležne gradske i opštinske službe spiskove korisnika dostavljaju Ministarstvu energetike i na osnovu njih Elektroprivreda Srbije umanjuje račune. Ugroženi kupac ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno gasa, pod uslovom da nema prethodnih dugova po ovom osnovu, a ukoliko propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na povlastice.

Šta mora da sadrži zahtev?

- Lične podatke o svim članovima porodice

- Visinu prihoda

- Podatke o stambenom prostoru koji koriste

- Da li se status ugroženog kupca odnosi na struju ili gas

- Podatke o snabdevaču i mernom urteđaju za struju ili gas

U Srbiji struja i dalje jeftina

Kako je Telegraf Biznis ranije pisao najskuplje su električnu energiju u prvih šest meseci prethodne godine plaćala domaćinstva u Nemačkoj, Danskoj i Belgiji - oko 30 evra, a najmanje u Ukrajini - 4,42 evra. Među zemljama EU, čiji je prosek 21,59, najjeftiniju struju imala je Bugarska - 9,97 evra.

Naši susedi 100 kilovat-sati plaćali su različito - u Severnoj Makedoniji 7,83, a u Bosni i Hercegovini evro skuplje. Domaćinstva u Crnoj Gori i Hrvatskoj su izdvajala 11 evra, u Rumuniji tri evra više, a u Sloveniji 16,34 evra.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • xs

  2. mart 2022 | 16:29

  sprdnja sa gradjanima.To isto kao sto samohrani roditelj ne moze da primi deciji jer alimentacija ulazi h prosek primanja.A cenzus je 9000 po clanu.Pa zivite vi sa 27000 u privatnom stanu(posto vise ni to ne uzimaju u obzir)..uzas od drzave

  24
  0

  Podelite komentar

 • Miroslav

  2. mart 2022 | 14:26

  Kakva je to plata ako je minimalac 32000 ili 35?

  24
  0

  Podelite komentar

 • pera

  2. mart 2022 | 13:42

  Dakle minimalc 35 hiljada svi koji primaju 30 hiljada imaju pravo na subvenciju.SVAKA CAST!

  24
  4

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>