• 18

Sramna praksa banaka: Nisu dali kredit porodilji zbog zarade. Dobili su žestoku kaznu, a ovako su se pravdali

Saznali smo za slučaj jedne sugrađanke kojoj banka nije dozvolila podnošenje zahteva za produženje dozvoljenog prekoračenja po računu zbog toga što tokom porodiljskog odsustva prima naknadu zarade, a ne zaradu

  • 18
Trudnica kredit Foto-montaža: Shutterstock

Nažalost, pojedine porodilje nisu uspele da produže dozvoljene pozajmice, niti da podignu kredit u Srbiji jer su banke često kao izgovor koristile dokaz poslodavca o isplaćenim zaradama.

Po Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, naknadu na porodiljskom odsustvu isplaćuje država, pa firme ne mogu ni da izdaju potvrde. Kako je to ipak diskriminacija svedoči nam slučaj naše čitateljke.

Građani Srbije više puta su se žalili na rad banaka, ili bar njihova postupanja koja nisu bila fer, a po tim pritužbama klijenata Narodna banka Srbije (NBS) je pomogla korisnicima.

U izveštaju u koji je Telegraf Biznis imao uvid, navedeno je da je nekoliko primera nefer prakse banaka.

Na primer, nekorišćen bankarski račun ne može da pravi troškove.

Saznali smo i za slučaj jedne sugrađanke koja nije jedina imala sličan problem. A reč je o onemogućavanju podnošenja zahteva za dozvoljeno prekoračenje tokom porodiljskog odsustva. To je, kako je ocenjeno, diskriminacija trudnica i porodilja.

Naime, kako je utvđeno, jedna banka onemogućava porodilji podnošenje zahteva za produženje dozvoljenog prekoračenja po računu zbog toga što tokom

porodiljskog odsustva prima naknadu zarade, a kreditna politika banke i aplikacija za podnošenje kreditnih zahteva predviđaju samo zaradu i penziju kao redovne prilive koji omogućavaju podnošenje zahteva za odobrenje kredita.

NBS je ovakvo postupanje banke ocenila kao diskriminatorno.

Iako banke slobodno odlučuju o izboru klijenata, te ne postoji garantovano pravo korisnika na bilo koju uslugu banke, utvrđeno je da je ovakvo

postupanje banke nedozvoljeno sa aspekta prava korisnika finansijskih usluga na zaštitu od diskriminacije, jer je porodilji onemogućeno da se njen kreditni zahtev uopšte razmatra, odnosno da se utvrđuje njena 37 kreditna sposobnost zbog toga što kao porodilja ne prima zaradu nego naknadu zarade.

Trudnica posao Foto: Shutterstock

Banka je porodilji, koja je do tada bila kreditno sposobna, oduzela čak i mogućnost da se ta sposobnost ponovo proveri, iako je očigledno da kreditni rizik kod porodilje ne može biti viši u odnosu na situaciju kada ista korisnica prima zaradu i nije na porodiljskom odsustvu

(dok korisnica tokom trajanja ugovora o dozvoljenom prekoračenju može da ostane bez posla ili da joj se zarada umanji, korisnica koja je na porodiljskom odsustvu ima unapred poznat, garantovani prihod tokom trajanja tog odsustva, jer naknadu zarade za to vreme garantuje Republika Srbija u punom iznosu prosečne zarade porodilje u poslednjih 18 meseci).

Banka je, po nalogu NBS, otklonila posledice nepravilnosti u odnosu na porodilju koja je podnela pritužbu (izvinila joj se, uz primerenu materijalnu naknadu i odobrila joj dozvoljeno prekoračenje).

Takođe, kako bi se sprečilo da se ova situacija ponovi u slučaju drugih trudnica i porodilja, NBS je banci naložila da preispita, odnosno promeni svoja kreditna pravila koja ne omogućavaju podnošenje zahteva za kreditne proizvode i njihovo odobravanje korisnicama koje primaju naknadu na porodiljskom odsustvu ili odsustvu s rada radi održavanja trudnoće.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lemi

    29. mart 2022 | 22:01

    Što ne kažete koja banka? Šta su oni,iznad države?

  • Ravnogorac

    29. mart 2022 | 23:28

    Imam restoran, 25 radnika na neodređeno, od toga 2 trudnice 2 porodilje, sve doprinose i dažbine dan nisam zakasnio, ali zato već 2 godine nam niko neda kredit, na crnoj smo listi iako sve redovno plaćamo i plata nikada nije kasnila, radnici idu, menjaju banke, ali sve ostaje na obećanjima

  • Nevenka

    29. mart 2022 | 22:51

    Tako je, sto se nekaze koja je banka,pa molim lepo sto bi to trebala biti drzavna tajna

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>