• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Cene su im kao na aerodromu, a usluga nikakva": Za belu kafu dao 5,30 evra, a za kroasan skoro 3

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan turista iz Zagreba vratio se u svoju domovinu zaprepašćen cenama u Parizu

  • 3
kroasan i kafa Foto: Shutterstock

Pariz je "bezobrazan" sa cenama, i to nije ništa novo. Tako je godinama unazad, ali mnogima za grad takvog kalibra nije žao da papreno plate neke usluge.

Ekipa Telegraf Biznisa je prošlog proleća ručak u restoranu - na 50 metara udaljenosti od Ajfelovog tornja - platila oko 60 evra, jer su nam na regularne cene obroke dodali još 20-ak evra taksi (naknada za boravak na takvoj lokaciji i bakšiš).

Francuzi, pritom, ovog leta prostestuju nikad žustrije zbog raznih pitanja, a jedno od njih je svakako i ekonomija. Inflacija, cene nekretnina i hrane, reforme za odlazak u penziju...

Ako vam kažemo da je metar kvadratni u Parizu od 9.000 do čak 15.000 evra, pri čemu je 2022. bio najskuplji u 6. arondismanu, onda vam je jasno o kakavoj metropoli govorimo.

Uprkos tome, neke turiste i dalje "šokiraju" cene u kafićima.

Tako je jedan čitalac Večernjeg lista podelio svoju priču, nakon što je naručio dve kafe i kroasan u Parizu, i za to morao da plati 11,40 evra. Ipak, kako kaže, "sumanuta" cena nije najgore od svega.

Pritom, ovaj Zagrepčanin nije seo u kafe u kultnoj ulici Jelisejska polja (fr. Champs-Élysées), već u uličici nedaleko od Bulonjskih šuma. 

''Cafe express'', kako je espreso nazvan na računu, koštao ga je 3,20 evra, dok je belu kafu - "cafe creme", platio čak 5,30 evra. Kroasan je bio 2,90 evra.

Dodaje i da je kapućino u cenovniku 6,1 evro.

- Espreso im košta koliko i na zagrebačkom aerodromu, a nije ništa posebno. Najgore od svega je spora usluga, čekali smo više od pola sata da nam donesu, još su onda i zaboravili espreso. Ljudi pokraj nas su mahali u čudu, pitajući se kada će biti posluženi - ispričao je čitalac Večernjeg lista i dodao da je, zato, bar kroasan bio odličan.

Ali, podsećamo vas i da na hrvatskom primorju "deru" turiste za peciva, poput kroasana, te ćete onaj sa kakaom, koji važi za premijum, platiti 1,30 evra. Ipak, to je i dalje daleko niža cifra od one u Parizu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    9. jul 2023 | 10:37

    I šta to nas sada zanima!

  • Marko

    9. jul 2023 | 10:21

    Nista ni kod vas nije bolje tako pisu nemci svaki dan nove cene

  • Deda

    9. jul 2023 | 19:24

    Vredi videti taj divni grad a moze se jesti i za 5-6 evra.Tamo se i ne ide zbog krkanja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>