• 1

Domino efekat dizela: Jedna stvar najviše brine ekonomiste, pogađa i vaš novčanik

Stručnjaci iz sektora poljoprivrede upozoravaju da bi visoke cene mogle dovesti do nestašice hrane

  • 1
prazan novčanik

Foto: Unsplash

Premda cene na pumpama u SAD "služe" kao jedan od najistaknutijih simbola podivljale inflacije, ekonomisti su više zabrinuti zbog efekata prelivanja skokova cena za jedan konkretan glavni izvor goriva, a to je dizel.

Dizel igra veliku ulogu u potrošačkim cenama jer on i njegovi hemijski srodnici, mlazno gorivo i mazut za brodove, pokreću skoro sve što se uzgaja, prerađuje ili proizvodi širom sveta

- Dizel je ono što pokreće transport. To je ono što pokreće našu globalnu ekonomiju - kaže Džozef Sikora, analitičar kapitala u firmi "Aptus Capital Advisors", i dodaje da se dizel ne može zanemariti ako pričamo o načinu na koji utiče na cene.

Amerika je 2021. trošila oko 128 miliona galona dizela dnevno, prema Upravi za energetske informacije, piše CNN, ali proizvodnja – posebno kapaciteti za preradu – nije pratila porast potražnje nakon kovida. Istovremeno, oskudna ponuda je dovela do porasta cena.

Prema junskom Indeksu potrošačkih cena, objavljenom u sredu, kategorija energije koja uključuje dizel porasla je za 75,8% u odnosu na prethodnu godinu, što je čak i veći porast od rasta cena benzina - od 59,9%.

Iako su se cene nafte i gasa poslednjih nedelja "povukle" sa prolećnih vrhunaca, analitičari su skeptični da će ovo odlaganje trajati - i to pre nego što se uzme u obzir mogućnost neuobičajeno aktivne sezone uragana ili dodatnih geopolitičkih šokova, kao što je zabrana izvoza ruskog goriva u Evropsku uniju.

U tekstu američkog medija dalje piše da "zalihe nisu bile ovako niske ni u jednoj generaciji širom sveta".

Stručnjaci iz Amerike kažu da se "svi bore za rešenja, ali da revolucionarne tehnologije još uvek nisu došle do izražaja, tj. da još nismo dobacili dotle da eliminišemo zavisnost od fosilnih goriva".

Britanija cena gasa plina gorivo pumpa Britain Gas Prices

Foto: Tanjug/AP

Domino efekat dizela

Visoka cena dizela se širi kroz korporativne lance snabdevanja. Volmart je u dopisu, u koji je imao uvid Volstrit Žurnal, rekao da će početi da računa doplatu za gorivo nekim od svojih dobavljača sledećeg meseca. Amazon je u aprilu nametnuo sličnu naknadu prodavcima koji koriste ovaj sajt za određene usluge koje vode do krajnjeg kupca.

Uticaj se već odražava na cene na policama u prodavnicama, a analitičari kažu da očekuju i više od toga.

- U suštini, sva roba koja mora da se otpremi kamionima biće pogođena - rekao je Majkl England, glavni ekonomista u "Action Economics".

On je ukazao na rastuću cenu namirnica. Naime, CPI izveštaj od srede pokazao je da su troškovi hrane, odnosno obedovanja kod kuće skočili za više od 12 odsto na godišnjem nivou. Skuplji dizel, zapaža ovaj ekonomista, ne samo da povećava troškove transporta hrane - već povećava i troškove njenog uzgoja.

Stručnjaci iz sektora poljoprivrede upozoravaju da bi visoke cene mogle dovesti do nestašice hrane.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    17. jul 2022 | 15:08

    Zto kod nas dizel sa rikverc juri ko raketa " sarmat" ali u napred a kako ce se to odraziti na poljoprivredu i ostale cene koga briga, bitno je da se falimo kako je prosek plate toliki i toliki ali u nekim drzavnim sluzbama a ostali bednici se ne spominju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>