• 20

Da li dostavljači imaju prednost na kasi? "Po kojoj logici, i mi ostali žurimo na posao"

Nakon što je ekipi Telegraf Biznisa pisala jedna naša sugrađanka, proverili smo o čemu se radi

  • 20
Supermarket Glovo

Foto: Shutterstock

Ako malo bolje pogledate oko sebe, dostavljače robe/hrane primetićete gotovo svuda: u tržnim centrima gde su lokali brze hrane, na ulicama, ispred zgrade, u obližnjem marketu.

Idu peške, voze trotinete ili bicikle, i prepoznajemo ih po karakterističnoj opremi koja podrazumeva i glomazne torbe. Na srpskom tržištu, "vrište" žuta i plava boja.

Dve svetski najpoznatije, a kod nas dostupne firme za dostavu hrane, jesu Glovo i Wolt.

Pre izvesnog vremena, u centar zbivanja je došao mladić koji je radio za jednu takvu firmu, a koji je dobio otkaz jer je poslao SMS privatne prirode devojci kojoj je dostavljao robu. Telegraf Biznis je izvestio i o tome šta je pokazala istraga u vezi s ovim slučajem.

Sada, međutim, pričamo o ovim radnicima u jednom drugačijem kontekstu.

Naime, D. T. (50) iz Beograda nam se požalila kako se u maloprodajnom objektu jednog trgovinskog lanca, nadomak njene kuće, prednost na kasi daje dostavljačima.

- To mi je zaista neverovatno. Neko ko je lenj i zove da mu se donese hrana na noge, treba da je dobije pre nas koji uredno čekamo u redu ili žurimo na posao. Zanima me po kom osnovu oni imaju prednost? Gde gori? - rekla nam je sugrađanka i dodala:

"Ta situacija mi se desila barem dva puta, a kada vide dostavljače, kasirke im same daju prednost. Naravno, ljudi negoduju. Pitam se da li bi imali prednost i nad trudnicama ili ljudima s decom."

Treba istaći i da se dostavljačima prednost neretko daje u restoranima, dakle, ne samo u supermarketima.

Wolt dostava

Foto: Shutterstock

 

Kako saznajemo, praksa poslovanja trgovinskih lanaca je u ovom pogledu striktno regulisana, te da pomenute situacije ne bi trebalo da se dešavaju.

"U svakoj našoj prodavnici postoji kasa opredeljena baš za dostavljače robe/hrane, kako ne bi smetali ostalim kupcima. Ako je porudžbina obimna ili ako je baš velika gužva, desi se da kolege sa drugih kasa ponekad preuzmu dostavljače, ali napominjemo da je to ponekad i da kupci uvek imaju prednost. Dakle, takve situacije su izuzetak", rekli su iz jednog lanca supermarketa za Telegraf Biznis.

Stoga, sledeći put kada krenete u kupovinu znajte da imate pravo da se požalite ako se ne poštuje ova politika kompanije.

Dostavljači imaju svoje kase, i nemaju prednost nad ostalim kupcima. Ako se, pak, dogodi ovakav neki izuzetak, ili uputite apel kasiru ili sačekajte koji minut, u znak tolerancije i razumavanja prema radnicima u prodavnici koji često imaju pune ruke posla.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    10. septembar 2022 | 08:59

    Veci je problem sto u saobracaju misle da imaju prednost i da mogu da rade sta zele, pa prolecu pored tebe biciklom na Trgu gde je inace zabranjeno voziti biciklu. Prosli put da sam napravila jos jedan korak samleo bi me. Crveno svetlo takodje mnogi ne postuju. Civilizacija napreduje u losem pravcu....

  • 77

    10. septembar 2022 | 09:14

    Oni su jako bezobrazni, pogotovo u saobracaju!

  • 534

    10. septembar 2022 | 08:55

    Zna se ko u celom svetu ima prednost svuda. Invalidi, trudnice i majke sa bebama. Svi ostali čekaju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>