• 5
 ≫ 

Od hrane do praška i pelena: Nutela u Nemačkoj veća, a jeftinija nego u regionu, i tu nije kraj...

 ≫ 

U Hrvatskoj je od 5. septembra, nepuna četiri meseca pre ulaska te zemlje u evrozonu, nastupila zakonska obaveza dvojnog prikazivanja cena - u kunama i evrima. To je svakako olakšalo "poređenje" sa cenama u drugim zemljama evrozone

  • 5
Nutella, krem

Pixabay.com

Stara-nova priča o cenama u regionu (kod nas) i u inostranstvu ponovo je vrlo aktuelna - otkako je nastupila finansijska kriza. Inflacija je dodatno produbila već postojeće probleme.

"Ako mislite da je hrana skupa u nemačkim supermarketima, pogledajte Hrvatsku, gde stvari nisu samo skuplje, već su i u manjim pakovanjima. Život u Hrvatskoj će se promeniti, od 1. januara 2023, kada ona bude deo evrozone. A, u pripremi za to, od 5. septembra 2022, po zakonu, u prodavnicama moraju biti istaknute dvojne cene (u evrima i kunama)", tako započinje video Croatia vs Germany: Smaller Portions, Bigger Prices, objavljen na Jutjub kanalu Total Croatia News.

Kako se dalje navodi u videu, prosečna mesečna hrvatska zarada je oko 750 evra, a nemačka - 2.500 evra. Doduše, o tome kolika je trenutno kriza u nemačkim domaćinstvima govori i podatak koji su iznele tamošnje banke, a to je da 3.600 evra mesečnih prihoda za jedno domaćinstvo više neće biti dovoljno.

S druge strane, svakako je očekivano da cene hrane i svega ostalog budu manje tamo gde su manja primanja, ali je jasno da odavno nije slučaj. Nemačka, zapravo, i dalje po pitanju zarade i cena proizvoda i usluga ima najbolji balans.

Jedan od očitih primera/proizvoda na kojima se može raditi poređenje jesu oni globalni, koji se prodaju svuda.

Npr, 450 grama Nutele u Nemačkoj košta 2,99 evra, dok u Hrvatskoj 400 grama istog krema vredi 26,79 kuna ili 3,56 evra.

Pritom, treba pomenuti da se ova analiza nije bavila kvalitetom proizvoda (odnosno razlikama za istočno/zapadno tržište), već isključivo količinom i cenom.

Takođe, veliko pakovanje Pampers pelena od 54 komada, za dete čija je kilaža između 12 i 17 kg, u Nemačkoj košta 17,45 evra, a u Hrvatskoj je situacija sledeća: pakovanje ima 48 komada, veličina je isto 5 (12-17 kg), a cena iznosi 162,99 kuna ili 21,63 evra. Dakle, potonji proizvod je skuplji oko 20 odsto.

Kada je reč o prašku, urađeno je poređenje proizvoda Persil Sensitive Megaperls (18 pranja). U Nemačkoj cena iznosi 4,49 evra, a u Hrvatskoj - 6,63 evra. Lenor omekšivač od 950 ml u nemačkim prodavnicama je 2,15 evra, a u hrvatskim radnjama pakovanje ima 930 ml, i košta 2,98 evra.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fredy

    19. septembar 2022 | 09:33

    Sve je u Nemackoj jeftinije a u ex Yugi skuplje jer su politicari vlasnici ducana prehrane i na taj nacin uvoze los kvalitet a skuplji nego vani. Bogate se na pljacki naroda jer se nikog neplase, vladaju svima u Rep. rade sta im volja jer nema vise pravog Sherifa da ih posalje di trebaju bit.

  • Djape

    19. septembar 2022 | 09:31

    Pa normalno. Ozbiljna drzava obezbedjuje svoje gradjane. Ne mozete da poredite jednu Nemacku sa nama ovde. Mi smo jos pleme

  • box

    19. septembar 2022 | 10:49

    Srbija najskuplja za zivot ..uspavani narode ludi sto slusas bajke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>