• 5
 ≫ 

Šest mudrih taktika za uštedu novca: Preokrenite inflaciju u svoju korist

 ≫ 

Predstavljamo vam efikasne strategije za privlačenje viška sredstava

  • 5
Novčanik, evri

Foto: Shutterstock

Čak 95,7 odsto Amerikanaca reklo je da su zabrinuti zbog rasta cena i da pokušavaju da učine nešto povodom toga, uprkos prihodima, rezultati su nedavnog istraživanja FinMasters.

Ovo nije prvi put da je inflacija izazvala uzbunu, ali najnovije rastuće cene uzimaju svoj danak, posebno kada su u pitanju osnovne namirnice, komunalije, cene stanovanja i formula za bebe, piše fairygodboss.

Kako dalje navode, iako je inflacija zabrinjavajuća, ne bi trebalo da napravi "haos od vašeg života".

Zvuči previše optimistično, ali možda su i u pravu. Stoga, ovo je njihovih šest strategija za uštedu i privlačenje viška sredstava.

Smanjite dodatne troškove

Iako nije najzabavnija strategija, mogla bi da se pokaže korisnom u vašoj štednji. Odlazak u restoran ili na piće sa prijateljima, mogli biste da zamenite večerom kod nekog od vas.

Takođe, savetuje se da umesto automobila počnete da koristite javni prevoz. Ne  samo da ćete uštedi novac za gorivo, već ćete izbeći i nerviranje oko gužve u saobraćaju i potrage parking mesta. Dve muve jednim udarcem, zar ne?

Kada pažljivo pogledate svoje navike potrošnje i potražite područja za smanjenje, mogli biste otkriti da postoji mnogo dodatnih kupovina koje vam zapravo nisu potrebne.

Strateški investirajte

Investicije su odličan izvor pasivnih prihoda. Na primer, NerdWallet preporučuje fokusiranje vaših investicija na otporne industrije, posebno one koje nude osnovne proizvode, jer potražnja ne jenjava čak ni kada dođe "potresa" u ekonomiji.

Zdravstvena nega, hrana, pića i kućne potrepštine su dobar primer.

štednja, kasica-prasica

Foto: Freepik.com

Uspostavite jak budžet za hitne slučajeve

Pravljenje budžeta za "crne dane" nije samo nešto što se vezuje za ekonomske krize. Štaviše, ovaj "štek" dobro je imati i u regularnim vremenima. Savetuje se da iznos fonda bude u visini jednogodišnjih troškova.

Kupujte na veliko

Umesto redovnih odlazaka do prodavnice, američki sajt savetuje kupovinu na veliko. Kako tvrde, na taj način ćete uštedeti deo novca, a svakako vas novi odlazak u prodavnicu neće privući da kupite nešto što vam ne treba, samo zato što je vašem oku bilo primamljivo.

Prodajte stvari koje ne koristite

Znate za sve one sitnice i stvari koje ste kupili, sa mišlju "baš su lepe, zatrebaće nekad", a to "nekad" još nije došlo?

E, pa sad je pravo vreme da ih prodate. Tu spada i odeća koju ste obukli samo jednom i samo vam zauzima prostor u ormaru, lampa za koju ste emotivno vezani, ali vam zaista ne treba u ćošku sobe, ili sto koji ste zamenili novim...

Osećaćete se rasterećeno, u oba slučaja.

Studentkinja laptop učenje

Foto: Shutterstock

Usavršavajte se

Ova strategija vam neće doneti "brzu" zaradu, ali će vam zasigurno pomoći da povećate svoju tržišnu vrednost. Iako se čini da sada nije pravo vreme za usavršavanje, upravo bi trebalo da uradite suprotno, jer bi moglo da vam omogući da zaradite više na duže staze.

Video: Darko Mirković: Upravljajte sobom, ne vremenom. Rešite se svega što vam krade vreme

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    11. novembar 2022 | 09:20

    Verujem da ce biti raznih obuka kako stedeti, pa kako jos vise stedeti, i na kraju kako ziveti bez dinara... Hvala puno Srbijo moja

  • Dora

    11. novembar 2022 | 08:06

    Neverovatan tekst:bosanka iz Tuzle koja je u ribo-industriji radila,bez drzavljanstva postala ministar u jadnoj S.iskesirala stan u centru londona za tricavih 150.000 funti ,,pomasonila"umedjuvremenu,izoperisala se,srusila par manastira,probila tunel za vodu a boga mi i struju...a VI MENI O JEB.STEDNJI

  • San

    11. novembar 2022 | 08:08

    Prazna ne puca😀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>