• 1

Zamalo ostao bez 1.500 RSD: Oprez kada kupujete ulje, "ova flaša nije smela biti na polici"

Kupac je imao "problem" i sa cenama kestenja, a evo o čemu je reč...

  • 1
maslinovo ulje Foto: shutterstock.com

Vlado Biljarski godinama savetuje potrošače i "ulazi u trag" smicalicama trgovaca, a ovaj put je bio sagovornik Slobodne Dalmacije, zbog iskustva jednog njihovog čitaoca.

Gotovo da nema kupca koji nije "pao" na neki trik trgovaca, a nekada se jednostavno desi i greška, bez namere. Kako god, koliko puta vam se desilo da ustanovite kako određeni artikal "nekim čudom" poskupi na putu od police do kase?

Ili, koliko puta vam se desilo da papreno platite proizvod koji se kasnije pokaže vrlo nekvalitetnim?

Maltene uvek je "nešto" po sredi, a ovaj put je u fokusu pravilno označavanje. Naime, čitalac Slobodne Dalmacije je, očigledno, bio dovoljno informisan i koncentrisan prilikom jedne, konkretne posete velikoj Interspar prodavnici u Splitu.

Kako voli kvalitetna domaća ulja, i daje im prednost, kupac je najpre posegnuo za flašom ekstra devičanskog maslinovog ulja Brachia, iako je ono i skuplje od drugih.

Brachia je, piše hrvatski portal, sigurno poskupela nekih dvadesetak kuna otkako je krenula inflacija.

Ali, dobro ajde, to smo već apsolvirali, sve je poskupelo. Međutim, onda mu je za oko zapao jasno istaknut rok upotrebe ulja, koje je, pritom, isteklo dva dana ranije.

Nije pisalo "upotrebiti do" nego "najbolje upotrebiti do" - to je razlika o kojoj je Telegraf Biznis svojevremeno pisao.

- Ulje je, uprkos isteku roka, i dalje stajalo na polici i to po punoj ceni. Zamalo sam platio 100 kuna (skoro 1.560 dinara) za nešto čemu je praktično istekao rok trajanja, a verovatno je bilo ljudi koji su naseli - priča sagovornik Slobodne Dalmacije.

Ipak, kestenju nije uspeo da odoli. Kupio je, naime, kestenje iz korpe na kojoj su bile istaknute dve cene i platio ih po - naravno - onoj većoj.

- To sam uradio svesno, jer volim kestenje, iako sam shvatio da se niža cena pod velikim natpisom IZDVAJAMO odnosila na neko pakovanje od kilogram, koje je bilo izloženo negde na drugoj strani radnje, a ne u korpi.

Čitalac je dalje ukazao i na problem s dvojnim cenama, koje su aktuelne u Hrvatskoj, budući da od 1. januara 2023. evro postaje zvanična valuta u toj državi.

Pečeno kestenje, kesten Foto: Shutterstock

Potrošači, oprez

Vlado Biljarski, predsednik udruženja "Splitski potrošač", kaže kako proizvode kojima uskoro ističe rok trgovci zakonski nisu dužni da drže po strani u prodajnom prostoru, niti su u obavezi da ih prodaju po nižoj ceni.

Dakle, hrvatski zakon to prepušta odluci trgovca, a potrošaču je, zapravo, ostavljeno da sam pazi na rok upotrebe.

Ali, Biljarski kategorično tvrdi da proizvodi kojima jeste istekao rok trajanja - ne smeju biti na rafovima u radnji, bilo da se radi o oznaci "upotrebiti do" ili "najbolje upotrebiti do".

- Ukoliko trgovac proizvode kojima uskoro ističe rok trajanja odluči da prodaje po nižoj ceni, tada podleže zakonskim obavezama za takozvane posebne oblike prodaje, što podrazumeva da, za proizvode koji su izdvojeni na sniženju, uz jasno, vidljivo i čitko istaknutu sniženu cenu, mora istaći i najnižu maloprodajnu cenu tog proizvoda tokom perioda od 30 dana pre početka primene snižene cene. Isto važi i za akcije, sezonska sniženja, rasprodaje i prodaju robe sa greškom - tvrdi ovaj stručnjak.

Kada se govori o "dve cene" kestenja, Biljarski kaže kako je prodavac po zakonu obavezan da istakne maloprodajnu cenu na jasan i nedvosmislen način, te da mora biti isključena mogućnost njene zamene sa maloprodajnom cenom drugog proizvoda u radnji.

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ništa novi

    13. novembar 2022 | 13:06

    U mom komšiluku dve prodavnice pretrpane robom, a po nekoliko cena, pomešane na istom mestu. Trgovci kažu da kupci pomešaju robu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>